Mijn hond doet zoiets niet

Dat doen mijn honden niet

Wandelaars in de natuurgebieden rond Bakkeveen zien het vaak gebeuren. Baasjes van honden die niet kunnen lezen. Of, erger nog, denken dat de regels niet voor hun bestemd zijn. Want dat doen mijn honden niet….. Loslopende honden. Net als vossen verliezen ook honden nooit hun streken. Als ze een prooi zien is het (virtuele) lijntje niet sterk genoeg. Virtuele lijntje, ja een smoes die sommigen verzinnen om net te doen alsof ze zich aan de regels houden en de honden aangelijnd zijn.

Op 21 september zijn in het gebied van ’t Fryske Gea richting Allardsoog 2 schapen verwond door honden. De eigenaresse van de niet aangelijnde honden heeft haar gemeende excuses aangeboden en alle schade vergoed.

Eind november was het weer eens raak. 2 schapen van ’t Fryske Gea waren zodanig toegetakeld dat de dierenarts ze heeft moeten laten inslapen. Het bleek dat er zondag 28 november een Husky zoek was. De eigenaar was deze kwijt en heeft hier met andere boswandelaars over gesproken. Pas maandag werden er 2 verwonde schapen aangetroffen, waarvan het aangezicht zwaar was toegetakeld. Ook hier moest de dierenarts aan te pas komen om de schapen uit hun lijden te verlossen. De relatie tussen de verdwenen hond en de verwonde schapen mag duidelijk zijn.

De eigenaar heeft zich nog niet gemeld en loopt waarschijnlijk nog rond met een zwaar geweten …  De politie heeft procesverbaal opgemaakt. De eigenaar van de Husky wordt verzocht zich te melden bij Ko Maring van t Fryske Gea. (0516-542120).

De gezamenlijke natuurorganisaties beraden zich op verdere stappen. De honderbezitters verpesten het op deze manier voor zichzelf.

  

Geplaatst in: t Fryske Gea

15 reacties op “Mijn hond doet zoiets niet

 1. Huub zegt:

  Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen hun honden achter de hekken los laten lopen,er staan toch duidelijk bordjes:Honden aan de lijn,houd je daar dan ook aan,voor de hekken mogen ze los lopen maar zodra je achter het hek bent:
  AAN LIJNEN.

 2. patrick zegt:

  Helemaal mee eens. Wat ik ook niet snap is dat het gebied binnen het invalidenpad is aangewezen als zone waarin honden ‘mits onder appel’ los mogen lopen. Dit is nu juist een gebied waarin veel mensen met kleine kinderen komen, en heel veel mensen zijn er niet van gediend als er een hond losloopt en met een hoop enthousiasme op een kinderwagen komt aangestormd.

  Ik kan daarnaast de keren niet tellen dat ik tijdens het hardlopen op de hielen gezeten wordt door een meerennende hond.

 3. johan zegt:

  Redactie: Gruwelijke beelden, wellicht is een waarschuwing hiervoor op z’n plaats?

 4. Jan van Dalen zegt:

  @Johan: het leven blijkt wreed. Kijk naar deze schapen. Misschien helpen de beelden om hond-eigenaren op hun plicht te wijzen.

 5. Tijsen zegt:

  een waarschuwing is wel op ze’n plaats volgens mij

 6. hinke zegt:

  het is vreselijk als je deze beelden ziet ik heb zelf ook een vreselijke hekel aan loslopende honden en spreek mensen er wel op aan maar baasje kunnen ook
  vaak ook niet luisteren

 7. Huub zegt:

  Ik als hondenbezitter ben blij met dat stukje losloopgebied,maar ook hier moeten we op onze honden letten zodat anderen er geen last van hebben

 8. Arjan zegt:

  Kan er op zn minst een waarschuwende noot in de titel van het artikel geplaatst worden?
  De foto’s zijn nogal “in your face” als je nietsvermoedend het artikel opent…..

 9. Michel zegt:

  Vooral “in the face” van die arme schapen, zou ik zo denken…

  Misschien shockerende beelden, maar zo is wel duidelijk waar we het over hebben en hoeven deze incidenten niet gebagetalliseerd te worden door mensen die denken dat sommige regels voor hen niet gelden. Laat maar fijn zo staan hoor.

 10. Arjan zegt:

  het gaat ook helemaal niet over het bagatelliseren of verzwijgen van zulke dingen, er komen hier echter ook kinderen. Ik vind het nogal aanstootgevend om zomaar zonder waarschuwing in beeld te krijgen.

 11. peter zegt:

  Arjan ik ben het helemaal eens met jouw maar we moeten nu ook geen jacht gaan maken op goed wilende honden beziters die wel rekening houden met een ander deze zijn volgens mij altijd nog in de meerderheid en wat die fotos betreft de plaatser heeft waarschijnlijk geen kinderen die het ook wel leuk vinden om op bakkeveen.nl te kijken

 12. Sjaak zegt:

  @Arjan, zo lopen ze dus ook wel eens over de heide van Allardsoog. Waar genoeg (kleine) kinderen komen en waar het schaap niet gecensureerd is. Overigens hangt bij de ingang van het gebied ook geen bordje met de tekst: “waarschuwing, aanstootgevende schapen”.

  Verder snap ik je punt.

 13. arjan zegt:

  @ sjaak, vind dat een beetje appels met peren vergelijken maar goed jij je zin, ik zal aankomend weekeind wel een paar bordjes op de heide hangen.

 14. wolter zegt:

  stel je eens voor nu is het een schaap volgend keer misschien een kind

 15. peter zegt:

  @wolter volgens de laatste nationale berichtgeving doen volwassen mensen de kinderen meer aan dan honden dus laten we lekker drammatisch doen met ons allen

Geef een reactie