Heeft Bakkeveen ook een ijsbaan nodig?

Heeft Bakkeveen ook een eigen ijsbaan nodig?

Bakkeveen is in de zomer voorzien van allerlei voorzieningen; denk bijvoorbeeld aan het zwembad, midgetgolf, doolhofpark, belvedère, duinen (zandvlakte), leuke fiets- en wandelroutes.

In de buurt van Bakkeveen heb je al een aantal ijsbanen zoals bijvoorbeeld in: Siegerswoude, Waskemeer, Haulerwijk, Frieschepalen enz. maar dus niet in Bakkeveen!

Nu kun je zeggen in Bakkeveen hebben wij genoeg pingo’s, dobbes, sloten en de vaart niet te vergeten. Maar als je deze wilt betreden moet het eerst een aantal nachten stevig hebben gevroren, voordat je hier op kunt schaatsen.

Zou het bijvoorbeeld wat zijn om de oude ijsbaan in de duinen weer in ere te herstellen? Deze kan wellicht door It Fryske Gea worden aangelegd / onderhouden. Voor het winter wordt een beetje water op de ijsbaan laten lopen en je kunt schaatsen.

Hieronder zijn een aantal foto’s die vanmiddag zijn gemaakt. Foto’s. Martijn van der Vaart
 

Geplaatst in: 2010-gebeurtenissen

7 reacties op “Heeft Bakkeveen ook een ijsbaan nodig?

 1. Douwe zegt:

  Als je voor een ijsbaan gaat moet die m.i. wel een meerwaarde hebben t.o.v. de huidige mogelijkheden incl. de ijsbaan van Siegerswoude. D.w.z. dat de baan aan wedstrijdafmetingen moet voldoen, goed bereikbaar moet zijn, gemakkelijk van water voorzien moet kunnen worden etc. Bovendien moet er voordat er water op gebracht wordt gemaaid zijn en mag er geen zand op het ijs waaien of meegebracht worden met het schoeisel. Zo zijn er nog wel de nodige zaken te bedenken waaraan een nieuwe baan getoetst dient te worden. Maar onmogelijk is het zeker niet, ik kan mij nog wel een lokatie bedenken die bij realisatie tot de mooiste van Friesland zou behoren!
  Misschien spreekt de dorpsvisie zich er over uit?!

 2. patrick zegt:

  Volgens mij fungeert de ‘sterrenbaan’ als volwaardige ijsbaan. Zodra ijsbanen vertrouwd zijn kun je ook op dit ven schaatsen. In de avonduren legt deze lokatie het dan wel af tegen Siegerswoude maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de mooie lokatie tegen de bosrand.

 3. Johannes zegt:

  Ik heb nog mee geholpen de ijsbaan in de duinen te maken. Maar het is op
  niks uitgedraaid,met harde wind allemaal zand op het ijs,en bij avond
  pik donker.En veel te ver lopen,vanaf het dorp.

 4. dirry zegt:

  Misschien kunnen er eens op een avond tuinfakkels op de sterrenschans aangestoken worden, zodat er bij donker geschaatst kan worden. Iets voor een plaatselijke ondernemer of een klupje jongeren (World Servants)? Dan kunnen ze er gelijk een koek en zopietentje bij runnen ….

 5. Oene zegt:

  De Sterrenschans is een prima locatie. Lekker uit de wind een goed bereikbaar.
  Alleen een paar extra voorzieningen en het is helemaal af. Ten eerste een paar bankjes om je schaatsen onder te binden, te hoog staande boomstobben die door het ijs heen steken verwijderen, en verlichting als het mag van Natuurmonumeneten en natuurliijk een koek en zopietent.
  Heb er geregeld geschaatst, er zitten niet echt rechte stukken in maar het gaat prima.

 6. JvdM zegt:

  @Oene Haha, wat heb je in het algemeen nodig voor een mooie ijsbaan:

  – Bankjes om schaatsen onder te binden
  – Een ijsvloer zonder door het ijs stekende obstakels
  – Verlichting
  – Een koek en zopietent
  – Lange rechte stukken (bochten zijn voor de minder geoefende schaatser nu eenmaal wat lastiger. En voor wedstrijden is het een plus)

  Laten dat nu precies de punten zijn die je noemt die missen bij de Sterrenschans, behalve dat het een mooie locatie is.

  Maar, hoor ik je denken, heb jij (ik) betere ideeën dan? Nee, niet qua locatie, maar hoop wel dat je m’n punt snapt.

 7. Appie zegt:

  Toen er vroeger nog een pomp bij de ijsbaan stond, moest Sake v.d. Bos deze altijd opstarten. Ja, (Wijlen Sake). We werkten toen samen bij v.d. Velde, Ik als monteur. Sake kon het ding nooit aan de loop krijgen. Het was een oude gloeikop diesel. Menig maal moest ik mee om hem aan de praat te krijgen. Fokke meestal boos omdat het andere werk bleef liggen En de wein moast altyd rolje.

Geef een reactie