Informatiemiddag bosomvorming Slotplaats.

 WERKEN AAN NATUURLIJK BOS OP SLOTPLAATS

Natuurmonumenten nodigt omwonenden van Bakkeveen uit voor een informatiemiddag op zaterdag 11 december op Landgoed de Slotplaats. Tijdens deze middag wandelt boswachter Patrick Huiting van Natuurmonumenten met omwonenden over De Slotplaats. Onderweg hoort de hij graag van omwonenden hoe zij aankijken tegen het natuurgebied. De boswachter zal de plannen voor komende winter toelichten. Natuurmonumenten wil het bos meer natuurlijk maken en een smalle strook bomen langs de slenk kappen. Hierdoor komt meer zonlicht op de bodem van de slenk. De middag start om 13.30 uur met een kop koffie/thee in het Theehuys en zal eindigen om 15.30 uur.

Bijzonder bosgebied
Landgoed de Slotplaats is een van de grotere Friese bosgebieden en zit boordevol historie en natuurwaarden. Natuurmonumenten heeft het landgoed de Slotplaats in 1997 met financiële steun van haar leden aangekocht. Natuurmonumenten streeft voor het deel dat grenst aan het Theehuys zoveel naar een historische beheer. Het Theehuys, het koetshuis en de voormalige sterrenschans zijn een aantal jaar geleden gerestaureerd.

Werken aan meer natuur
Dieper in het bos krijgt de natuur meer ruimte. In 2003 startte Natuurmonumenten met bosomvorming en het herstel van een slenk. De variatie in het bos is hierdoor toegenomen en in de slenk bloeit hier en daar heide. Komende winter wil Natuurmonumenten de slenk breder maken, zodat de zon meer kans krijgt. Het plan is om hiervoor een strook bos langs de slenk te kappen. Daardoor zal meer heide ontstaan en krijgen dieren zoals de levendbarende hagedis en de boompieper meer kansen.

Omvormen bos
Naast het vergroten van de slenk werkt Natuurmonumenten door aan het omvormen van het productiebos naar een meer natuurlijk bos. Op vijftien plekken in het bos wil Natuurmonumenten een aantal bomen verwijderen. De plekken zijn maximaal een halve hectare groot. Op die plekken kan het bos zich verjongen en krijgen bomen als de beuk meer ruimte. Daarbij worden met name uitheemse naaldbomen als fijnspar, sitkaspar, douglas en Japanse lariks verwijderd.
 

Contact
Patrick Huiting
Beheerteammedewerker Noordenveld
Natuurmonumenten Noordenveld
Brink 2 9335 TG Zuidvelde
T: 0592-614809 M: 06-55825165
mail: [email protected] 
 

Klik hier voor een impressie van eerdere projecten van NatuurMonumenten op Landgoed De Slotplaats.

Geplaatst in: Slotplaats

1 reactie op “Informatiemiddag bosomvorming Slotplaats.

Geef een reactie