Poll: In de Friese kerken moet veel vaker de Friese taal gebruikt worden

De uitslag van de vorige poll luidt:

Wat doe jij tijdens de dodenherdenking op 4 mei?

 

  • Ik ga door met waar ik mee bezig ben; afschaffen: 8%
  • Ik luister naar de stilte: 14%
  • Ik denk aan oorlogsslachtoffers: 42%
  • Ik vraag me af waar anderen aan denken: 4%
  • Ik bedenk dat ik blij ben dat ik in vrijheid leef: 30%

49 bezoekers brachten een stem uit.

De volgende poll :

In de Friese kerken moet veel vaker de Friese taal gebruikt worden.

– Ja
– Nee
– Geen mening

toelichting:
Actiegroep De Nije Foka is van mening dat de Friese taal veel vaker dan nu van de kansels in de Friese kerken moet klinken.
De groep bestaat uit jongeren, die geïnspireerd zijn door de Fryske Organisaasje foar Kulturele Autonomy, die in de jaren zeventig actief was.
Ben jij het hier mee eens?

Je stem toelichten of reageren op de Poll? Laat een bericht achter bij het nieuwsitem!

 

Geplaatst in: Opmerkelijk

9 reacties op “Poll: In de Friese kerken moet veel vaker de Friese taal gebruikt worden

  1. Jop zegt:

    Een onzinnig idee! De kerken lopen leeg en zullen in Friesland nog leger worden. Trouwens ook niet bepaald een Chrisrelijke gedachte dat in Friesland de kerk maar niet verstaanbaar behoeft te zijn voor niet-Friestaligen. Bovendien hoe zou je kunnen verwachten dat er predikanten te krijgen zijn die het Fries 100 % machtig zijn! Het idee is niet bepaald zendingsgericht maar eerder afstotend.

  2. Huub zegt:

    Wij hebben in onze kerk, Herv., een keer of 4 per jaar een Friese dienst die verzorgd worden door predikanten uit de regio en 1 keer door onze eigen predikant,vaker moet niet want er zijn genoeg mensen die het Fries niet verstaan en die ontneem je dan een kerkdienst.

  3. Jacob zegt:

    @Jop het is nooit verkeerd om op zoveel mogelijk manieren het fries levendig te houden dus waarom ook niet in de kerk. De poll vraagt niet om altijd fries te prediken maar om dat vaker te doen. Want zeg nou zelf.. Huub geeft aan dat het een keer of 4 per jaar gedaan wordt dat is dus 4x op de minimaal 52, dat zou best 12x op de 52 mogen worden.

  4. Job zegt:

    Ik zag eens in een bakkerswinkel in Friesland een bordje op de toonbank staan met het opschrift: Wij spreken ieders taal! Waarom zou die Friese bakker dat gedaan hebben? Wij voelden dat in ieder geval als een warme ontvangst. Dat voelde prettig aan alsof je welkom was als vreemdeling. Stel je zet 12 keer per jaar een bordje bij de kerkdeur: Vandaag wordt er alleen in het Fries gepreekt. Dat voelt alsof er staat: U hoort er niet bij vandaag. Zo voelt dat.

  5. sybrand zegt:

    @job. Volgens mij zou Job het liefst hebben dat in Friesland helemaal geen Fries zou worden gesproken. Jammer voor Job. Er zijn ook ‘import Friezen’ die een cursus Fries hebben gevolgd of op een andere manier hebben geprobeerd het Fries zich eigen te maken en daardoor totaal geen moeite meer hebben het Fries te verstaan of het daardoor zelfs nog beter spreken dan menig geboren Fries. Ik zou zeggen Job; zet je niet zo af tegen het Fries maar probeer je wat meer aan te passen aan de provincie waar je, toevallig of niet, in woont.

  6. Luus zegt:

    @sybrand ik denk dat Job het niet zo strak bedoelde…misschien is hij wel toerist ?
    Vergeet niet dat er ook vele toeristen naar Bakkeveen komen en op zondag graag naar een kerkdienst willen, die willen het wel kunnen verstaan.

  7. Jacob zegt:

    u hoort er niet bij vandaag, is natuurlijk een eigen interpretatie van een stukje tekst wat daar helemaal niet op slaat. Het is voor heel veel friezen namelijk een heerlijk gevoel de memmetaal te horen waar ook ter wereld (dat is voor niet friezen nu eenmaal moeilijk te begrijpen), dus waarom ook niet in de kerk. Als Job een toerist (en kerkganger) is lijkt het mij helemaal een verrijking voor hem eens een kerkdienst in het fries te horen. Als hij namelijk toerist in Engeland zou zijn en hij zou daar naar de kerk gaan, zullen ze daar ook geen nederlandse dienst houden.

  8. Jop zegt:

    Ik ben geen Fries van geboorte dat klopt. Ik vindt ook nog eens het Fries een mooie taal en leuk om te horen spreken in winkels en op andere plaatsen. Ik versta de belangrijkste dingen om hier te kunnen overleven. Het leuke is te horen door deze discussie hoe sterk het Fries hier leeft. Daar ging het mij om en de reacties brengen dus meer aan het licht dan alleen een poll.

  9. Jacob zegt:

    Job, bedankt voor het aanzwengelen van deze discussie. Goed om te lezen dat er ook niet friezen zo over denken. Laten we het Fries levendig houden.
    Meiinoar de kop derfoar.

Geef een reactie