Geld besparen via het experiment met de milieuzak

U heeft het wellicht deze week al gelezen in de Leeuwarder Courant en De Woudklank:

OpsterLanders start samen met natuurorganisaties, Milieudefensie en het bedrijfsleven een actie in de gemeente Opsterland voor scheiding van plastic aan de bron. Buurgemeente Smallingerland doet al aan aparte plasticinzameling. Opsterland daarentegen stuurt het meeste afvalplastic naar de vuilverbrander. Gescheiden inzameling van plastic vooraf is beter voor het milieu en goedkoper voor de burgers. In Opsterland wordt een proef gestart met de milieuzak.

De huidige situatie in Opsterland (diftar). De inwoners betalen 93 euro aan vastrecht en 6 euro per geleegde grijze container. De gemeente haalt de container op en deze wordt afgeleverd bij afvalverwerker Omrin waar het plastic wordt gescheiden. Een groot deel van het plastic wordt verbrand. Dit verwerkingsproces is moeilijk en duur voor de consument, omdat men ook in de supermarkt al verpakkingstax moet betalen.

De proef met de milieuzak. Inwoners doen plastic in de milieuzak en deze zak wordt opgehaald door een recyclingbedrijf. In Leek, Marum en Grootegast werkt de gemeente met dit nieuwe milieuvriendelijke systeem. Wethouder Fellinger is bijvoorbeeld laaiend enthousiast over de geboekte resultaten. De milieuzak heeft zelfs in september 2009 de landelijke Recycling Award gewonnen. Inzameling via de milieuzak levert maximaal 70 procent recycling op tegen maximaal 40% zoals Opsterland dit nu uitvoert.

Besparing per gemiddeld gezin: jaarlijks 50-200 euro. Waarom zou u onnodig geld weggeven aan afvalverwerker Omrin? En het is beter voor het milieu. Voor bedrijven in Bakkeveen is het misschien ook interessant als zij veel plastic moeten laten afvoeren. Nog veel beter zou zijn het gebruik van minder plastic verpakkingsmaterialen, maar zover is de Nederlandse industrie nog niet.

Werkwijze/Planning:
1. inwoners van Opsterland sturen hun adres met postcode per email of per post door naar Agaath Arends ([email protected])
2. distributie van de gratis milieuzakken: op 20-27 februari
3. huis aan huis inzameling van de milieuzakken: 2e week van maart
Wat wel of niet in de milieuzak kan: zie bijlage. Deze informatie wordt ook meegeleverd bij de milieuzak.

Wat mag WEL (afgespoeld) in de milieuzak:
· pakken van melk, yoghurt, vla, koffiemelk, frisdrank, enz.
· plastic flessen van shampoo, of azijn
· plastic potten van gel
· knijpflessen voor sauzen, zoals ketchup, mayonaise
· plastic bakjes voor sauzen of salade
· tubes voor tandpasta, crème, scheerzeep,
· lege make-up artikelen
· vacuümzakken van de koffie
· plastic bekers en kuipjes voor boter, yoghurt-, vla, enz.
· plastic zakken van snoep, brood, groente
· plastic boodschappentasjes
· folies van vlees, groenten, kaas, tijdschriften
· vleeswarenschaaltjes
· weggooiservies, zoals bekertjes, borden, bestek
· bakjes van chinees, snackbar en kant-en-klaarmaaltijden
· zakken voor chips, pinda’s, snacks

Wat mag NIET in de milieuzak:
plastic flessen van terpentine en olie, chemisch afval
plastic speelgoed, viltstiften
DVD’s, CD’s, CD-ROM’s, cassettebandjes, videobanden
piepschuimverpakking en –isolatiemateriaal behalve als het afkomstig is van huishoudelijke verpakkingen
Koffieverpakkingen zijn ook slecht te recyclen

Andere afvalstoffen, zoals conservenblikken, flessenglas, papier en karton, kledingstukken, textiel en schillen moeten nu nog naar de glasbak of in de papier- of textiel- of gft-container.
*** Deze informatie wordt ook meegeleverd bij de milieuzak.

Meer informatie: www.opsterlanders.nl

Geplaatst in: Oproepen

60 reacties op “Geld besparen via het experiment met de milieuzak

 1. Jan van der Vaart zegt:

  Johan, om de inwoners van gemeente opsterland een goede voorlichting te geven is voor een goed inzicht te krijgen betreffende gescheiden inzamelen is het rapport van WINDMILL zeer interessant om te lezen:

  -Rapportnr. 2009.073.01-1. Nascheiding kunststof verpakkingsafval uit restafval van huishoudens -.

  Zie voor nadere informatie:

  http://www.gulpen-wittem.nl/index.php?simaction=content&
  mediumid=1&pagid=259&stukid=7531

  onder aan deze site vindt je het rapport.

  Dit is een onderzoek gehouden in 16 limburgse gemeenten.

 2. Harry zegt:

  uit dat onderzoek van Limburg blijkt toch dat het veel meer oplevert als men nascheiding pleest op het gewone huisvuil?

 3. Johan zegt:

  Ik wil aan deze oproep toevoegen dat elke 25e aanmelding een gratis ledlamp twv 25 euro (en als beste goedgekeurd door de Consumentenbond) ontvangt.

  Momenteel wordt Agaath Arends overspoeld door aanmeldingen.

  Ik wil nog eens benadrukken dat het om een interessante PROEF gaat. Het gaat onder andere om het leerproces. Als je nooit iets uitprobeert, zal alles altijd gegarandeerd bij het oude blijven. Uiteraard bedankt voor de tip over het rapport WINDMILL. De inzameling in Limburg heeft een paar overeenkomsten, maar is niet compleet te vergelijken met dit experiment. Zo is een Bintje geen Rode Star. Dat de gemeente Opsterland niets onderneemt is te verwachten, want die zit volledig onder de plak van vuilnisgigant Omrin (en hun omstreden nieuwbouwafvaloven in Harlingen).

  Zelf produceer ik gelukkig weinig grijze vuilnis en kom ongeveer uit op een jaarlijkse besparing van 60 euro. Beste mensen: u betaalt momenteel dubbel, in de supermarkt en voor de nascheiding door Omrin (vastrecht + per klikobak)!
  Een vernietigende documentaire van Zembla over afval (vechten om vuilnis) uit 2009 is te bekijken op:
  http://zembla.vara.nl/Afleveringen.1973.0.html?
  &tx_ttnews[pointer]=2&tx_ttnews[tt_news]= 14457&tx_ttnews[backPid]=1972&
  cHash=90f73cc630
  En ook op: http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?
  &tx_ttnews[tt_news]=
  22045&tx_ttnews[backPid]=1974&cHash=2f6ad34ef4

 4. Huub zegt:

  Kunnen de flessen van schoonmaakmiddelen er ook bij?

 5. Luus zegt:

  En na 1 maart dan ? Krijg je dan een nieuwe zak ? In Zaanstad kan je je plastic in een gewone plasticzak doen en dumpen in speciale containers. Is dat niet veel goedkoper dan speciale zakken, dat is ook milieubelastend. En de zakken zullen opgehaald worden met een auto, die bij elk huis stopt met draaiende motor…
  Verder een goed idee !

 6. Johan zegt:

  @Huub: een hele goede vraag. Volgens mij valt het onder de categorie “plastic flessen van terpentine en olie, chemisch afval” wat je niet in de milieuzak moet doen, maar ik zal even contact opnemen met de milieudeskundigen.

 7. Johan zegt:

  @Luus: wat er in Zaanstad gebeurt, zou ook in Opsterland kunnen gebeuren. Maar om containers te plaatsen moeten er een minimum aantal deelnemers zijn, wat niet het probleem zal zijn omdat er zoveel aanmeldingen binnen komen. Het is goed dat je dit even aanstipt, want het kan een belangrijk onderdeel zijn om de inzameling nog milieuvriendelijker te maken. Daarom eerst een experiment, om te bepalen hoeveel Opsterlanders mee willen doen en of er knelpunten zijn.
  Nog beter is de oorzaak weg te nemen: bijv. om de industrie/supermarkten te stimuleren om minder plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken. Soms zie ik dingen onnodig twee of drie keer ingepakt.

 8. Luus zegt:

  @Johan. Ik heb nog geen antwoord op mijn vraag wat er na 1 maart gaat gebeuren ? Een nieuwe zak of einde experiment ?

 9. Johan zegt:

  @Luus. excuses Luus dat ik nog geen antwoord heb gegeven op dat deel van jouw vraag. Weer of geen weer: na 1 maart zal het experiment doorgaan. Alleen al gezien de massale aanmeldingen (en opvallend veel uit Bakkeveen!).
  Na de eerste inzamelingsactie zal geëvalueerd worden in overleg met het recyclebedrijf of er nieuwe zakken worden uitgedeeld of dat dit centraler moet worden gedaan. Het blijft vooralsnog een doorlopende actie van onderop door milieubewuste en geldbesparende consumenten en bedrijven. In het westen van Friesland heeft men trouwens ook belangstelling getoond voor deze innovatieve actie.
  Je kunt trouwens eveneens voor vragen en suggesties terecht bij Agaath Arends ([email protected]), want deze zijn ontzettend belangrijk om het onderliggende proces te verbeteren …

 10. Johan zegt:

  @Huub. Het antwoord op jouw vraag is: ja, mits de de flessen van schoonmaakmiddelen goed zijn schoongespoeld.

 11. Douwe zegt:

  @Johan: wat vindt Opsterlanders van het door Jan van der Vaart aangegeven rapport? En wat als toch niet iedereen gaat meedoen? Verreweg de neeste mensen willen toch zo weinig mogelijk “werk” hebben van hun vuilnis.
  Nascheiding geeft in hetzelfde verwerkingsprocesproces volgens het rapport van WINDMILL mogelijkheden om meer te scheiden als alleen het aangegevene.

 12. Johan zegt:

  @Douwe. Op het aangegeven rapport van Jan heb ik al antwoord gegeven. Er zitten bruikbare tips in, maar het is Limburgse appels met Friese peren vergelijken. Het Westerkwartier heeft meer overeenkomsten met Opsterland.
  Het uitgangspunt van dit experiment is niet dat iedereen mee moet doen. Hoe meer men meedoet des te succesvoller. Dat sommige mensen geen moeite willen doen is hun keuze. Dat juist de charme: niemand in Opsterlandwordt ergens toe verplicht. Je mag je geld weggeven aan Omrin of je kunt geld besparen door mee te doen met de pilot van de gratis milieuzak die minimaal een half jaar gaat duren. Letterlijk ‘loont’ het de moeite. Het past precies in de uitgangspunten van OpsterLanders: groen, sociaal, kritisch en voor de dorpen.

 13. Tiny Groustra zegt:

  Heel erg goed idee: die proef met de milieuzak!!
  Heb me meteen aangemeld, maar vraag me wel af
  of het nu klopt wat hierboven staat:

  “Wat mag WEL (afgespoeld) in de milieuzak:
  · pakken van melk, yoghurt, vla, koffiemelk, frisdrank, enz.”

  Terwijl ik juist in de “Breeduit” van Smallingerland lees,
  dat die inzameling in Drachten goed loopt,
  maar dat men er wel op moet letten:
  Géén melk- en sappakken in de plastic zak aanbieden!
  Weet Johan hoe het moet?

 14. Jan van der Vaart zegt:

  Johan, door de vele reacties zijn er wel enige vragen die nodig een antwoord beoefen.
  Op zich lijkt het een vriendelijke onderneming de milieuzak.
  Zo te lezen wordt er op de maandag 1 maart de zak opgehaald.
  Vraag 1- wat zijn de vervolgophaaldagen?
  Vraag 2- heeft het recyclingbedrijf toestemming ( vergunning ) van de gemeente Opsterland om de millieuzak in te zamelen.
  Vraag 3- worden alle straten in de gemeente Opsterland bezocht.
  Vraag 4- waar moeten de milieuzak aangeboden worden ( verzamelplaats of op de stoep voor de deur )
  Vraag 5- wie is het recyclingbedrijf en hoe wordt die ondersteund ( wie zijn werknemers )
  Vraag 6- waar wordt de inhoud van de milieuzak naar toegebracht.
  Vraag 7- wordt een nieuwe milieuzak aangeboden na ophaling van de aangeboden milieuzak
  Vraag 8- op welke wijze ondersteund gemeente Opsterland deze proef
  Vraag 9- welke plaatsen ( dorpen ) worden op welke dagen van de week worden bezocht.
  Vraag 10- wat kan er nog meer vermeld om deze milieuzak tot een succes te maken.

 15. Johan zegt:

  Jan (vdV), de instructies/handleidingen worden meegeleverd aan degenen die zich hebben aangemeld. Natuurlijk heeft het weinig zin om de straten af te lopen als niemand zich daarvoor heeft opgegeven. Maar wie weet: als straks iedereen meedoet kunnen alle straten worden bediend…
  Op zeer korte termijn zal OpsterLanders iedereen op de hoogte stellen wanneer, hoe laat en waar de ophaaldienst langskomt. Zoals ik het van Agaath Arends heb begrepen, gaat het in eerste instantie om een inzameling op de stoep van de deur (zoals met de groene en de grijze bakken). Later zou het kunnen verlopen via verzamelplaatsen, maar hangt sterk af van de tussentijdse bevindingen. Ook zullen wij breed gaan communiceren hoe het vervolg zal verlopen.
  En ja, degenen die meedoen krijgen een nieuwe zak voor de volgende keer. Er bestaat een kans dat deze zak is gemaakt van de plastic die je een vorige keer hebt inleverd! De gemeente hebben wij hierin niet betrokken (zij zijn wel op de hoogte van dit initiatief), omdat de gemeente continu weigert mee te doen aan de plasticscheiding bij de bron. Waarom zou je de steun moeten verwerven van een instantie die dit tegenwerkt? Milieubewuste burgers mogen ook zelf het initiatief nemen en het goede voorbeeld geven aan de gemeente.
  Jan, heb je je al opgegeven voor de milieuzak? Het is trouwens nu ook mogelijk je aan te melden op http://www.opsterlanders.nl via de knop ACTIE MILIEUZAK rechts bovenaan. Al vast bedankt voor jouw constructieve bijdragen.
  Voordat ik het vergeet. Het ligt erg voor de hand, maar de milieuzakken zijn GRATIS.

 16. Jan van der Vaart zegt:

  Johan,
  Bedankt voor beantwoording van enige vragen ( 3 van 10 ).
  Volgens mij heb je de vragen 2,3,5,6,8,9 en 10 niet beantwoord.
  Ik ga er van uit dat je deze vragen als nog wilt beantwoorden.
  Vooral vraag 5 is van groot belang. Dit omdat de samenstelling van het recyclingbedrijf in Leek, Marum en Grootegast ondersteund wordt door de gemeente ( Caparis al heet het daar anders ). Vandaar kan het belangrijk zijn dat de gemeente Opsterland deze ACTIE MILIEUZAK ondersteund. M.a.w. kunnen door deze actie milieuzak het recyclingbedrijf mede bemensd worden door inwoners ( Caparis ) van de gemeente Opsterland.

 17. anoniem zegt:

  in de gemeente marum is het een succes.word goed gescheiden en de mensen van novatec halen het heel netjes en op tijd op.er worden ook altijd genoeg nieuwe zakken voor terug gelegd zodat iedereen goed het afval kan blijven scheiden.
  ik denk dat het hier ook goed kan werken.want een beter milieu begint bij jezelf

  m.v.g
  iemand die heel vaak in marum en omstreken komt

 18. Tiny zegt:

  Mijn vraag over de melk- en sappakken ook voorgelegd aan Agaath Arends,
  dit was het antwoord:

  “Bij onze actie sluiten we aan bij het systeem van Marum en Leek. Daar mogen de pakken wel. Dit is in de toekomst nog wel een punt van discussie”.

 19. Johan zegt:

  Om een kort antwoord te geven op de belangrijkste vraag van Jan: het recyclebedrijf is gevestigd in Leek. De initiatiefnemers willen niet het (milieu)wiel opnieuw uitvinden. Wij proberen zoveel mogelijk aan te sluiten op het systeem van onze oosterburen.
  Jan, in het bericht voor jouw bericht staan mijn antwoorden op de andere vragen. Je kunt de meeste afvinken. Over de resterende vragen zal nog door ons worden gecommuniceerd. De hoeveelheid aanmeldingen is een belangrijke pijler. Op basis daarvan kun je een efficiënte route uitstippelen. Vraag 10 vind ik moeilijk te beantwoorden, omdat we de resultaten eerst moeten afwachten. Maar misschien dat ik bij het recyclebedrijf even kan navragen wat er zoal van het gerecyclede plastic wordt gemaakt naast nieuwe milieuzakken.
  Het laaste wat Jan noemt – bemensing door Caparis Opsterland – lijkt mij een erg nuttige tip.

 20. Roelof v/d Linde zegt:

  Andere afvalstoffen, zoals conservenblikken, flessenglas, papier en karton, kledingstukken, textiel en schillen moeten nu nog naar de glasbak of in de papier- of textiel- of gft-container.

  Ook deze afvalstoffen worden door Hoeksema meegenomen bij ons in De Wilp. Sinds wij hier het afval zo scheiden, zetten wij de grijze container soms 1x in de 6 weken aan de weg.

 21. Johan zegt:

  @Roelof. Ook daar is aan gedacht om eventueel mee te nemen in de volgende fase. Dit levert inderdaad nog veel afval op voor de grijze bak. 1 x in de 6 weken is inderdaad een goede score. Wij beginnen eerst met plastic. De Wilp loopt dus voor op Opsterland.

  Van Agaath Arends heb ik inmiddels begrepen dat de uitdeling van de milieuzakken en de inzameling van het plastic is uitgesteld met 1 week vanwege het overweldigende succes. De precieze data worden aan de deelnemers via email bekend gemaakt. Bakkeveen staat momenteel met het aantal deelnemers op de eerste plaats. Vanavond hoorde ik van Huub dat zij al een grote zak met plastic heeft bij elkaar verzameld en verrast is van het grote aandeel plastic in haar grijze bak.

 22. Aukje Haan zegt:

  Ik denk dat ik gewoon alvast begin met het appart inzamelen. Overmorgen wordt de ton weer geleegd, dus dat is direct een leuk begin. Ben benieuwd hoe vol of leeg hij dan is over twee weken. Nu kunnen we het soms niet houden.

 23. Luus zegt:

  @ Johan. Als het met een week uitgesteld wordt, wanneer is dan de ophaaldag ?
  Ook ben ik wel nieuwsgierig hoeveel aanmeldingen er tot nu toe zijn.
  Alvast bedankt voor je antwoord.

 24. Johan zegt:

  De datum en tijdstip over de ophaaldag wordt gecommuniceerd via de mail, gericht aan degenen die zich hebben opgegeven voor de milieuzak(ken). De ophaaldag schuift ook met een week op. Wij moeten dit nog even kortsluiten met het recyclebedrijf. Het gaat om hun logistiek. Ik zal Agaath even vragen wat de tussenstand is. Zo ben ik met name benieuwd hoeveel Bakkeveners zich hebben opgegeven.

  Eén ding is nu wel zeker: de belangstelling overstijgt het richtgetal voor de eerste ronde die de drie organisaties en het recylebedrijf aanvankelijk hadden verwacht. Met de kennis van nu 😉 blijken de inwoners van Opsterland och ‘groener’ dan wij dachten.

  Er ontstaat nu een tekort aan uit te delen milieuzakken, mede door ons zelf veroorzaakt omdat wij de 2 i.p.v. 1 milieuzakken per huishouden gaan uitdelen. Dit blijft gehandhaafd. Vandaar dat er is besloten, dat er een praktische knip wordt gemaakt:
  1. degenen die zich VOOR 20 februari hebben aangemeld ontvangen de aangekondigde milieuzakken – en hun plastic wordt vervolgens opgehaald.
  2. de aanmeldingen NA 20 februari worden vastgehouden in een database en zij doen mee in de volgende ophaalrondes. Oftewel, de overflow krijgt van ons een kans in de 2 inning.

  Bovendien kan men a.g.v. het uitstel van 1 week nog meer plastic bijeen verzamelen voor de milieuzakken.

 25. Dirry zegt:

  Ik sta er niet van te kijken, dat de belangstelling in Bakkeveen voor de milieuzakken groot is. Wij grenzen namelijk aan enkele buurgemeenten, waar wel goede regelingen zijn getroffen i.z. afvalscheiding. We zitten er dichter met onze neus bovenop hoe het beter en goedkoper kan … De burger wil wel!

 26. Luus zegt:

  Oeps, vanmiddag al begonnen met het scheiden van het plastic in een zak en ik heb al een halve zak vol… het scheelt dus echt wel.

 27. Johan zegt:

  In tegenstelling tot mijn vorige bericht: er zijn inmiddels VOLDOENDE milieuzakken geregeld. En dus worden er DIT WEEKEND toch milieuzakken verspreid onder de deelnemers.

  Degene die zich na 20 februari aanmeldt, doet niet mee in de eerste ronde maar wel mee in de daaropvolgende cyclussen.

  De intiatiefnemers hebben tot dusver om praktische redenen (wij zijn ook maar enthousiaste en idealistische vrijwilligers!) alleen in Bakkeveen en Siegerswoude reclame gemaakt voor de plastic afvalscheiding. In de tweede cyclus (maart) gaan wij ook in andere dorpen dit experiment onder de aandacht brengen van de bevolking in bijv. dorpskranten.

  Tussenstand: om en nabij 500 huishoudens hebben zich tot nu toe opgegeven voor deze actie/proef. De laatste ontwikkelingen staan op http://www.opsterlanders.nl en technische vragen kun je inleveren bij Agaath Arends ([email protected]).

 28. Wietske Kingma zegt:

  Ga door met deze actie.
  Je zult zien dat de grijze container lang niet zo vaak geleegd hoeft te worden.
  Uiteindelijk zal de prijs van het ophalen van huisvuil naar beneden kunnen.
  Zelf vind ik het erg leuk om mee te doen
  .

 29. Johan zegt:

  Ik ben even kort ziek geweest. De zakken worden daarom morgen verspreid. De aanmelders hebben als het goed is een email ontvangen van Agaath Arends. In het gastenboek op de website van OpsterLanders werden wij getipt over de succesvolle inzamelingsactie van plastic in Geldermalsen:

  http://www.gelderlander.nl/voorpagina/rivierenland/6254806/
  Plastic-afval-inzamelen-blijkt-groot-succes.ece

 30. Johan zegt:

  Zien is soms geloven. Er staat een kort filmpje op YouTube over de Milieuzak:
  http://www.youtube.com/watch?v=hIuAXM4MsjE&feature=player_embedded#

  Wij krijgen inmiddels meer tegengas van de gemeente Opsterland. Dit was te verwachten. De gemeente vindt het niet zo fraai dat er straks minder grijs afval wordt neergezet aan de kant van de weg. Dat is logisch, want zij zijn aandeelhouder van Omrin die flink verdient aan de nascheiding van afval. De gemeente verzwijgt waarom Smallingerland en twee andere Friese gemeenten onlangs uit Omrin zijn gestapt (o.a. omdat Omrin duurder is) en waarom de gemeente en de mensen in Marum, Leek en Grootegast enorm tevreden zijn over hun scheidingssysteem bij de bron.

  Onze gemeente heeft een contract gesloten met afvalverwerker Omrin. Omrin is verantwoordelijk voor de geplande dure en omstreden en afvaloven in Harlingen. Dit zou een extra argument zijn om juist mee te doen met de Milieuzak…

 31. Johan zegt:

  De milieuzakken zijn per benewagen uitgedeeld aan de deelnemers in Bakkeveen.

  Twee gelukkige Bakkefeansters hebben een energiezuinige ledlamp in ontvangst genomen: Huub Bouma en Lucienne Pruijsen. Huub: “Ik heb inmiddels al zoveel plastic verzameld, dat ik zelfs een derde zak nodig heb.” Lucienne: “Goede actie: het scheelt mij ruimte in de grijze container. Waarom doen andere gemeenten wel aan het vooraf scheiden van plastic?”

  Voor vragen, opmerkingen en suggesties kun je bij mij terecht en bij Agaath. Onze contactgegevens staan op http://WWW.OPSTERLANDERS.NL onder de knop KANDIDATEN. Een nuttige tip van Huub: leg iets zwaars in of op de milieuzak als je het aan de kant van de weg zet, want plastic is erg licht van gewicht.

 32. Jan van der Vaart zegt:

  Proteststem van OpsterLanders?

  Wordt de deelname aan deze milieuzakken actie mede door OpsterLanders als proteststem gebruikt tegen de eigen gemeente Opsterland?
  Gezien bij de beantwoording van de items, op de site, door Johan veelal de navolgende zinnen wordt gebruikt – Onze gemeente heeft een contract gesloten met afvalverwerker Omrin. Omrin is verantwoordelijk voor de geplande dure en omstreden en afvaloven in Harlingen -.

  De milieuzakken actie is op zich zelf een actie die ondersteund kan gaan worden alleen al om de eigen beurs te ontzien.

  Op de website van de gemeente Marum is het volgende te lezen:
  Gemeenten kunnen straks een vergoeding ontvangen voor:
  • òf alleen het inzamelen van het kunststofverpakkingsafval van de huishoudens, deze is momenteel € 200,00 per ton
  • òf het inzamelen ook dit verpakkingsafval laten sorteren, dan is de vergoeding € 350,00 per ton.
  Deze vergoedingen worden momenteel nader onderzocht en naar verwachting zullen deze worden verhoogd. –
  – Zie voor het volledige bericht: http://www.marum.nl/index.php?simaction=content&mediumid=6&pagid=268&stukid=517

  Door mee te doen aan deze actie milieuzakken wordt hiermee de gemeenten Leek, Marum en Grootegast in de provincie Groningen ondersteund? Zij kunnen immers uitbetaald worden voor het aangeleverde materiaal.

  Om het milieu te ontzien is gedeeltelijk waar het niet aanleveren van kunststofverpakkingsafval in de grijze container. Doordat het apart opgehaald wordt, wordt het milieu extra belast door uitlaatgassen van auto van de ophaaldienst.

  Heeft dit geen nadelige gevolgen voor de eigen gemeente Opsterland? Zij leveren minder materiaal aan, aan Omrin. Heeft dit dan geen gevolgen voorwaar er straks misschien meer afvalheffing betaald moet worden door de burger? ( inwoners van gemeente Opsterland ).

  Volgens vandaag aangeleverd informatie- Johan (25-02-2010 15:05:13)- hebben twee inwoners van Bakkeveen een ledlamp uitgedeeld gekregen.
  Eerdere vermelding:
  Johan (13-02-2010 23:40:12)
  Ik wil aan deze oproep toevoegen dat elke 25e aanmelding een gratis ledlamp twv 25 euro (en als beste goedgekeurd door de Consumentenbond) ontvangt.

  Aanmeldingen ongeveer 500, zie Johan (19-02-2010 20:36:55) vreemd dat er dan maar 2 inwoners van Bakkeveen een ledlamp hebben ontvangen.

  Ook ik doe mee aan de milieuzakken actie puur financieel eigen belang maar pas er voor om voor het “karretje” van de OpsterLanders gespannen te worden.

 33. Johan zegt:

  @Jan v/d V. Lees goed wat er staat in de aankondiging. Elke 25e aanmelding is niet altijd een inwoner uit Bakkeveen. Het gaat niet om de verhouding aanmeldingen per dorp zoals je suggereert. Dit heet kansberekening. En zo heb je nooit de hoofdprijs van de Staatsloterij gewonnen. Vreemd. Ronduit schandalig, toch? 😉

  Eigen financieel belang, principieel kiezen voor het milieu of minder volume aan plastic in de grijze bak: ik heb vaak genoeg op deze website aangegeven, dat niemand verplicht is mee te doen aan deze actie. Of je kiepert gemakshalve alles in de grijze bak of je kunt meedoen aan dit experiment om welke reden(en) dan ook.

  De actie is bedoeld om de gemeente Opsterland goed aan het denken te laten zetten door hen te tonen dat het anders kan. Zoals bijv. in Smallingerland en bij onze buren over de grens. De drie initiatiefnemers van de Milieuzakkenactie vinden dat als je niks probeert er nooit iets zal veranderen. En je kunt altijd bij een welwillende amtenaar van de gemeente Smallingerland navraag doen waarom zij wel plastic apart inzamelen en waarom zij (net als twee andere Friese gemeenten) vorig jaar uit Omrin zijn gestapt. Onze gemeente heeft gekozen voor nascheiding en zet dit door vanwege de geplande Omrin-afvaloven in Harlingen. Opsterland is aandeelhouder van Omrin.

  Als er centraal gelegen containers in de toekomst gerealiseerd kunnen worden in Bakkeveen en in de andere Opsterlandse dorpen, zoals Luus bijv. heeft aangegeven in haar reactie, dan rijden er helemaal geen ronkende ophaalauto’s af en aan. Vergelijk het met de glasbak bij de supermarkt.

 34. Arjan zegt:

  Je kunt het natuurlijk ook zo bekijken dat doordat er veel minder plastic in de grijze bak verdwijnt, de container minder vaak bij de weg hoeft en de vuilniswagens van de gemeente minder belast worden/langer kunnen rijden zonder te hoeven lossen.
  Helemaal dubbele uitstoot heb je dus niet, hoewel het wellicht iets meer zal zijn als dat het wel in 1 keer opgehaald wordt.

 35. Johan zegt:

  Sa is it mar krekt, Arjan.

  Bovendien is de bodemdaling (en de extra zoute kwel) in Noordwest-Fryslân veroorzaakt door de zoutwinning door Frisia, die straks de restafval-energie krijgt geleverd door Omrin, ook niet bepaald milieuvriendelijk.

  De gemeente Opsterland houdt het oncontroleerbaar vaag. Zo zou hun nascheidingsysteem van plastic een ZEER HOOG recyclerendement opleveren. aldus de gemeentelijke advertentie deze week in De Woudklank. Maar HOE HOOG PRECIES wordt niet aangegeven…

 36. ingrid zegt:

  Misschien is het zo door deze actie dat ik er beter op let maar op tv verschijnt steeds een spotje over het recyclen van plastic verpakkingsmaterialen. Het poppetje plastic hero die in het spotje een hoofdrol speelt laat ons zien op zijn site(google maar eens plastic hero) wat er allemaal rondom plastic en het recyclen ervan speelt.
  Tot mijn verbazing las ik daar toch wel een heel apart stuk. Het begint als volgt.

  Eind 2012 moet 42% van al het Nederlandse plastic verpakkingsafval efficiënt worden gerecycled. Een ambitieuze doelstelling die alleen gehaald kan worden als heel Nederland zich bewust is van het belang van het scheiden van het plastic verpakkingsafval van het restafval. De Plastic Heroes-campagne levert een bijdrage aan dit bewustwordingsproces door de burgers op een speelse manier op dit belang te wijzen

  want als dit zo is zou onze gemeente beter actief daar aan mee kunnen doen.Mede omdat dat straks ook de bedoeling is na 2012.
  En volgens mij, is verbranden zoals nu gebeurt niet echt hergebruiken.

  Dus afgezien van wat de kosten van het een of het ander zijn, is het verschil dus :dat nu ons plastic wordt verbrand en bij het recyclen wij meehelpen aan de doelstelling om vanaf eind 2012 de 42 % recycling van het plastic afval te behalen.

  Maar weet de gemeente dan niets van deze nederlandse doelstelling?

 37. Jan vd Vaart zegt:

  @ingrid zie voor nadere informatie over de ROC van Omrin onderstaande gegevens verstrekt door Omrin.

  Plastic afval? Omrin scheidt het voor u

  Bent u inwoner van één van deze gemeenten?
  Achtkarspelen, Ameland, Boarnsterhim, Bolsward, Dantumadeel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Franekeradeel, Gaasterlân-Sleat, Harlingen, Heerenveen, Het Bildt, Kollumerland c.a., Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Lemsterland, Littenseradiel, Menaldumadeel, Nijefurd, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Skarsterlân, Sneek, Terschelling, Tytsjerksteradiel, Vlieland, Weststellingwerf, Wûnseradiel, Wymbritseradiel. Dan verandert er voor u helemaal niets!

  U hebt op televisie of in de krant vast al iets gezien van de advertentiecampagne met het oranje poppetje, de Plastic Hero. Het gaat hierbij over de scheiding van plastic verpakkings-materiaal van het restafval. Dit plastic afval kan gerecycled worden tot grondstof voor bijvoorbeeld dashboards, fleecetruien, autobumpers, mobieltjes of golfballetjes. Zo krijgen afgedankte kunststoffen een duurzame bestemming!

  In veel gemeenten in Nederland is het de bedoeling dat de burger het plastic afval zelf gaat scheiden van het restafval, bijvoorbeeld thuis in aparte zakken of door het afval naar speciale inzamelbakken te brengen. Maar dit is in uw gemeente niet het geval. Voor u verandert er niets!

  U blijft uw afval gewoon in de restafval-container deponeren. Uw afval wordt namelijk verwerkt door Omrin. In de scheidings-installatie van Omrin wordt het huishoudelijk afval in verschillende stromen gescheiden. Door een uitbreiding van deze installatie is Omrin nu ook in staat om al het plastic afval uit het restafval te halen. Deze techniek heet nascheiding.

  Uiteraard is het heel belangrijk dat u het afval dat u nu al apart houdt, wel blijft scheiden. Denk daarbij aan papier/karton, gft-afval, glas, kca, textiel, elektrische apparatuur en grof vuil. Deze afvalstromen kunnen niet nagescheiden worden.

  Kijk ook op http://www.plastic-heroes.nl of op de website van uw gemeente.

 38. Johan zegt:

  De gemeente Noordenveld (hoofdplaats: Roden) gaat in maart 2010 start met de scheiding van afval bij de bron. De website meldt o.a. het volgende:

  Scheiden van plastic verpakkingsafval bij de burger thuis
  De gemeente Noordenveld kiest voor het scheiden van plastic verpakkingsafval bij de burger thuis en niet pas bij de afvalverwerker. Op grond van nieuwe milieuwetgeving is het verplicht om ook het plastic verpakkingsafval te scheiden. Daarvoor waren aanvankelijk twee mogelijkheden. Bij de burger thuis en bij de afvalverwerker. Het scheiden van plastic verpakkingsafval bij de afvalverwerker was voor Noordenveld niet mogelijk. Daarom is ervoor gekozen om bij de burger thuis het plastic verpakkingsafval te scheiden. Dit levert zowel financieel alsook voor het milieu het hoogste rendement op. Financieel, omdat door het apart houden van plastic verpakkingsafval er minder afval in de verbrandingsovens terecht komt, dus minder verwerkingskosten voor huishoudelijk afval. Voor het milieu, omdat minder verbranding een lagere CO2-uitstoot betekent. Verder wordt de kwaliteit van het gescheiden plastic verpakkingsafval bij de burger als ‘schoner’ ervaren dan achteraf bij de afvalverwerker. De aparte inzameling van plastic verpakkingsafval wordt overigens door het verpakkend bedrijfsleven betaald. Hoe meer er dus wordt ingezameld, des te lager de afvalstoffenheffing wordt.

  De gemeente Noordenveld haalt 1 keer per maand het plastic op …

  Voor meer informatiek, ga naar:
  http://www.gemeentenoordenveld.nl/
  actueel/nieuws/apart_inzamelen_
  van_plastic_begint_binnenkort

 39. Jacob zegt:

  op welke dag in week 2 van maart wordt de zak gehaald?

 40. Johan zegt:

  Als het goed is, heb je daarover bericht gehad via de email. Tenminste, als je je hiervoor hebt opgegeven voor 20 februari. Anders moet je me maar even bellen.

 41. Jan van der Vaart zegt:

  @Johan: Onderstaand artikel is te lezen in Trouw:
  Groen!12 maart 2010 Hans Marijnissen.

  Weinig zicht op plastic afval
  Gescheiden inzameling verplicht, maar milieuwinst volstrekt onduidelijk

  Nederlanders leveren sinds 1 januari massaal hun plastic afval in. Alleen kan nog steeds niemand vertellen wat er vervolgens mee gebeurt.

  Het ministerie van Vrom kan nog steeds niet aangeven wat de milieuwinst is van het gescheiden inzamelen van plastic huishoudelijk afval. Ex-minister Cramer liet in december vorig jaar na de Kamer de cijfers over 2008 te presenteren. Ze beloofde toen dat zij in ieder geval vóór 1 maart 2010 zou rapporteren. Maar ook de nieuwe minister van milieu, Tineke Huizinga, krijgt de cijfers niet boven tafel.

  Volgens R. van Duin van Recycling Netwerk, waarin drie grote milieuorganisaties met de overheid meepraten over de afvalproblematiek, is alleen duidelijk dat de vrachtwagens met plastic afval dagelijks vijfhonderd kilometer Duitsland inrijden en dat 20 tot 40 procent van het plastic alsnog wordt verbrand omdat het te vervuild is. Maar hoeveel procent van het plastic als een hoogwaardige grondstof kan worden hergebruikt, weet niemand. „Er is geen transparantie. Het blijft volstrekt onduidelijk wat de milieuwinst is van de gescheiden inzameling en recycling van kunststoffen”, aldus Van Duin.

  Ps. 12 maart wel 2 zakken met plastic aangeleverd maar geen nieuwe zakken gekregen. foutje of was deze actie eenmalig?

  Uit eigen onderzoek van Greenpeace Nederland, Stichting Natuur en Milieu en Vereniging Milieudefensie, dat volgende week verschijnt, blijkt dat Nederland niet voldoet aan de doelstellingen dat in 2009 85 kiloton huishoudelijk verpakkingsmateriaal moest worden hergebruikt. Ook aan de in de wet vastgelegde norm uit 2006, dat 55 procent van de kleine drankverpakkingen moet worden ingezameld en 95 procent van de grote kunststof drankverpakkingen, wordt niet voldaan.

  Van Duin van Recycling Netwerk zegt vandaag in een interview met Trouw dat Nederland nu zit opgescheept met de erfenis van toenmalig milieustaatssecretaris Van Geel (CDA). Die probeerde in 2005 de discussie over de omstreden invoering van statiegeld voor plastic flesjes te beëindigen door de regeling aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de verpakkingbranche over te laten. „Daardoor is er een regeling ontstaan, die onduidelijk is en geen sancties kent.”

  Het probleem met de scheiding van plastic is dat we letterlijk niets van de resultaten weten, zegt Van Duin.

  © Trouw 2010

 42. Jan van der Vaart zegt:

  @Johan: Onderstaand artikel is te lezen in Trouw:
  Groen!12 maart 2010 Hans Marijnissen.

  Weinig zicht op plastic afval
  Gescheiden inzameling verplicht, maar milieuwinst volstrekt onduidelijk

  Nederlanders leveren sinds 1 januari massaal hun plastic afval in. Alleen kan nog steeds niemand vertellen wat er vervolgens mee gebeurt.

  Het ministerie van Vrom kan nog steeds niet aangeven wat de milieuwinst is van het gescheiden inzamelen van plastic huishoudelijk afval. Ex-minister Cramer liet in december vorig jaar na de Kamer de cijfers over 2008 te presenteren. Ze beloofde toen dat zij in ieder geval vóór 1 maart 2010 zou rapporteren. Maar ook de nieuwe minister van milieu, Tineke Huizinga, krijgt de cijfers niet boven tafel.

  Volgens R. van Duin van Recycling Netwerk, waarin drie grote milieuorganisaties met de overheid meepraten over de afvalproblematiek, is alleen duidelijk dat de vrachtwagens met plastic afval dagelijks vijfhonderd kilometer Duitsland inrijden en dat 20 tot 40 procent van het plastic alsnog wordt verbrand omdat het te vervuild is. Maar hoeveel procent van het plastic als een hoogwaardige grondstof kan worden hergebruikt, weet niemand. ?Er is geen transparantie. Het blijft volstrekt onduidelijk wat de milieuwinst is van de gescheiden inzameling en recycling van kunststoffen?, aldus Van Duin.

  Uit eigen onderzoek van Greenpeace Nederland, Stichting Natuur en Milieu en Vereniging Milieudefensie, dat volgende week verschijnt, blijkt dat Nederland niet voldoet aan de doelstellingen dat in 2009 85 kiloton huishoudelijk verpakkingsmateriaal moest worden hergebruikt. Ook aan de in de wet vastgelegde norm uit 2006, dat 55 procent van de kleine drankverpakkingen moet worden ingezameld en 95 procent van de grote kunststof drankverpakkingen, wordt niet voldaan.

  Van Duin van Recycling Netwerk zegt vandaag in een interview met Trouw dat Nederland nu zit opgescheept met de erfenis van toenmalig milieustaatssecretaris Van Geel (CDA). Die probeerde in 2005 de discussie over de omstreden invoering van statiegeld voor plastic flesjes te beëindigen door de regeling aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de verpakkingbranche over te laten. ?Daardoor is er een regeling ontstaan, die onduidelijk is en geen sancties kent.?

  Het probleem met de scheiding van plastic is dat we letterlijk niets van de resultaten weten, zegt Van Duin.

  © Trouw 2010

  Ook belangrijk om te lezen de navolgende link gebruiken zijn wel 2 pagina’s.

  http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article3012242
  .ece/Iedereen_scheidt_plastic__niemand_weet_waarvoor_.html

  Ps. 12 maart wel 2 zakken met plastic aangeleverd maar geen nieuwe zakken gekregen. foutje of was deze actie eenmalig?

 43. Johan zegt:

  Het experiment is niet eenmalig. Dat is niet onze inzet. Vooral nu blijkt dat de meeste deelnemers het initiatief van harte steunen. Volgende week zullen wij de resultaten bespreken met Hummel uit Leek en een onderzoek verrichten onder de deelnemers. Dit lijkt ons wijs en verstandig voordat je de volgende stap neemt. Daarnaast moet onze gemeente meewerken; de politiek moet dit gaan steunen.

  Ik kom dit voortdurend in de wetenschappelijke literatuur en de media. Het schermen en goochelen met statistieken en mistige omschrijvingen. Onduidelijk is namelijk wat Omrin doet en wat hun rendement is van nascheiding. In tal van gemeenten is hier om gevraagd en zowel Omrin als Essent Milieu (Wijster?) weigeren met concrete cijfers te komen. En zo kwam Omrin in problemen met de Raad van State, omdat het niet kon aangeven wat er in de nieuwe afvaloven aan afval wordt verstookt. Terecht dat er toen geen vergunning is verleend.Het draait allemaal om geld. Plastic is goud waard en de consument betaalt hiervoor dubbel (verpakkingstaks plus afvalophaal).

  Je hebt helemaal gelijk Jan: alles behoort duidelijk zijn om te kunnen vergelijken/bepalen welk systeem het beste is, maar dan moet men wel gelijk oversteken. Verder zijn er diverse voor- en nascheidingssystemen in Nederland wat het ingewikkelder maakt. Het is toch wat: het kabinet valt en men weet ineens de cijfers niet te meer reproduceren 😉

 44. Johan zegt:

  Het experiment is niet eenmalig. Dat is niet onze inzet. Vooral nu blijkt dat de meeste deelnemers het initiatief van harte steunen. Volgende week zullen wij de resultaten bespreken met Hummel uit Leek en een onderzoek verrichten onder de deelnemers. Dit lijkt ons wijs en verstandig voordat je de volgende stap neemt. Daarnaast moet onze gemeente meewerken; de politiek moet dit gaan steunen.

  Ik kom dit voortdurend in de wetenschappelijke literatuur en de media. Het schermen en goochelen met statistieken en mistige omschrijvingen. Onduidelijk is namelijk wat Omrin doet en wat hun rendement is van nascheiding. In tal van gemeenten is hier om gevraagd en zowel Omrin als Essent Milieu (Wijster?) weigeren met concrete cijfers te komen. En zo kwam Omrin in problemen met de Raad van State, omdat het niet kon aangeven wat er in de nieuwe afvaloven aan afval wordt verstookt. Terecht dat er toen geen vergunning is verleend.Het draait allemaal om geld. Plastic is goud waard en de consument betaalt hiervoor dubbel (= verpakkingstaks plus afvalophaal).

  Je hebt helemaal gelijk Jan: alles behoort duidelijk zijn om te kunnen vergelijken/bepalen welk systeem het beste is, maar dan moet men wel gelijk oversteken. Verder zijn er diverse voor- en nascheidingssystemen in Nederland wat het ingewikkelder maakt. Het is toch wat: het kabinet valt en men weet ineens de cijfers niet te meer reproduceren 😉

 45. Ineke zegt:

  Ik hoop dat de resultaten goed zijn en dit goede initiatief wordt vervolgd. Het scheiden is een kleine moeite en maakt je meer bewust van de afval die je produceert. Deze actie heeft mij in ieder geval al één leging van de grijze container bespaart.

 46. Arjan zegt:

  Dus eerst nog maar even geen plastic meer opsparen aangezien dat zich snel ophoopt, die 2 zakken zaten zomaar vol.

 47. Johan zegt:

  De bevindingen die ik tot nu toe heb ontvangen zijn ontzettend positief. Aan de deelnemers zal het niet liggen. En er komen meer bij die zich hebben aangemeld voor het vervolg.

  Twee mogelijke obstakels: het bedrijf en de gemeente. Het bedrijf denkt natuurlijk commercieel en kijkt naar de praktische kant. De gemeente kijkt meestal naar de kosten, het maatschappelijke draagvlak, de bestaande wetgeving en de uitvoering.

  Bij mij heeft een besparing opgeleverd van 80%. Op jaarbasis zou ik slechts 1 keer in de 6 maanden de grijze bak bij de weg hoeven te zetten.

 48. klaas zegt:

  Johan heeft het maar druk met het beantwoorden van al deze vragen!

 49. Huub zegt:

  Mijn grijze bak is 19 febr.voor het laatst geleegd en er zit nu nog bijna niets in,ik hoop dat dit een vervolg krijgt,ik hou voorlopig het plastic apart.

 50. ingrid zegt:

  johan ;
  is er dan geen mogelijkheid dat mensen hun plastic bij bv in de buurt van de glasbakken in een plastic verzamelbak kunnen doen.
  En mensen die dat liever niet willen om wat voor reden dan ook . het gewoon in de zwarte container kunnen doen, waar de gemeente toch achteraf het plastic uithaalt.
  Dan heb je volgens mij iedereen tevreden , de mensen die bewust hun plastic scheiden en daar wat moeite voor willen doen, hebben minder afval in hun container en besparen zo geld, en is dus een stimulans.
  En mensen die zeggen wat een drukte en laat de gemeente het er achteraf maar uit halen, betalen daar uiteindelijk voor. Zoals nu ook gebeurt.

  Volgens mij ligt dan de, bewuste , keuze bij de burger.
  En dit lijkt mij niet al te moeilijk te realiseren,

 51. Sjaak zegt:

  Het is alles, behalve onhandig!

  Hier in Velp (Gld), verzamelen ze het plastic al een aantal maanden apart.
  De gemeente heeft de bewoners hiervoor een aantal plasticzakken verstrekt.
  Deze worden eens in de maand opgehaald.
  De container kan langer bij huis blijven staan, wat in Opsterland de huishoudingen kosten scheelt..

  Enige nadeel is dat het een rommel op straat is als al die plastic zakken op grote stapels langs de weg liggen. Maar dat is maar bijzaak..

 52. Johan zegt:

  Ja Klaas, ik lijk soms de helpdesk wel met het beantwoorden van al deze vragen ;-). De technische vragen zijn voor Agaath, want die is milieukundige en heeft de leiding over deze pilot.

  Vanavond is Hummel bij ons op bezoek tijdens de steunfractievergadering. Ik sprak afgelopen vrijdag met hen over innovatieve ontwikkelingen in de wereld van recycling. Er wordt tegenwoordig flink geld verdiend met het inzamelen en recyclen van bijv. plastic. Er zijn vele ophaalvarianten mogelijk: een container, een container waar je gelijk ook een plastic zak terugkrijgt, ophaalwagens waar tegelijk het plastic wordt gescheiden van de rest van het afval, enzovoorts. De gemeente kan o.a. bepalen of iedereen mee moet doen of dat je als burger een keuze kunt maken.

  Zoals ik kort geleden heb aangegeven: de voortzetting van het experiment zal niet afhangen van de deelnemers en de initiatiefnemers. Die zien het wel zitten er er komen steeds meer aanmeldingen binnen. Bedrijven zoals Hummel moeten het commercieel interessant vinden om hier in Opsterland iets te gaan beginnen en bereid zijn om de kinderziektes op te lossen. Verder moet de gemeente(politiek) dit initiatief gaan ondersteunen – hoewel ik vermoed, dat die flink onder druk wordt gezet door Omrin om door te gaan met het bestaande systeem. Let wel: het gaat hier echt om grote belangen.

 53. Harry zegt:

  hoe gaat het verder met de inzameling van het plastic afval?
  loopt het nog of was dit een mooie verkiezingsstunt

 54. Arjan zegt:

  Die indruk kreeg ik inderdaad ook Harry, het is ineens heel erg stil

 55. Johan zegt:

  Ik krijg de indruk dat Harry en Arjan niet hebben meegedaan aan het experiment of hun laatste email niet hebben gelezen, want kort geleden is dit verstuurd aan de deelnemers. Ook is een persbericht verstuurd: vanavond staat het bericht op http://www.opsterland.nl over de voortgang van de Milieuzak.

  De gemeente heeft het zwaarste middel van stal gehaald en de drie organisaties een verbod opgelegd en gedreigd met handhaving. Wij studeren nu op een reactie zodat de inzameling alsnog kan doorgaan in onze gemeente.

  Uit betrouwbare bron heb ik overigens vernomen, dat de gemeente een boete moet betalen aan Omrin als er te weinig afval wordt aangeleverd. Vandaar dat de gemeente en Omrin belang bij hebben om het huidige systeem te handhaven en niets willen hebben van scheiding van plastic aan de bron…

 56. arjan zegt:

  Ik heb zeker wel meegedaan aan de actie, en de mail ook gehad, maar daarin staan alleen wat foto’s en bestandjes die niets doen…
  bovenstaande text is mij dan ook niet bekend.

 57. Jacob zegt:

  inderdaad erg stil. Ik heb trouwens geen mail gehad. Komt het toch uit wat Harry in het begin van deze reactiereeks al meldde. In Limburg bleek nascheiding renabeler te zijn dan voorscheiding.

 58. ingrid zegt:

  Ik heb wel een mail gehad , met een prima uitleg over de gang van zaken daarin.
  Ook werd de reactie van de gemeente op deze actie daarin vermeld.

 59. Johan zegt:

  Laatste nieuws over de actie Milieuzak. De drie organisaties hebben een verkennend gesprek gehad met het Gemeentebedrijf. Vervolgens heeft Agaath Arends (commissielid Romte van OpsterLanders) schriftelijke vragen gesteld aan het Gemeentebedrijf. Het gemeentebedrijf heeft echter geweigerd deze vragen te beantwoorden. Om nog meer vertragingstechnieken van de gemeente te ontlopen, heeft Leo Andringa onmiddellijk daarna namens OpsterLanders schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W. Deze vragen zijn te vinden op: http://www.opsterlanders.nl/site/pages/posts/opsterlanders-stelt-vragen-aan-gemeente-over-voorafscheiding-van-plastic231.php

  Er wordt momenteel gewerkt aan een intitiatiefvoorstel om de milieuvriendelijke actie om te zetten in een structurele oplossing voor de gemeente Opsterland. Degene die goede suggesties heeft, kan dit sturen naar Dhr. Andringa ([email protected]) en/of naar Agaath Arends ([email protected]). Bij voorbaat dank.

 60. Johan zegt:

  MEDEDELING:

  Milieudefensie afdeling Opsterland en de Friese Vereniging tot Natuurbehoud zijn deze maand een actie gestart om (minimaal 200) handtekeningen te verzamelen voor het indienen van een ‘burgerinitiatief’ bij de gemeente, om plastic vooraf gescheiden in te zamelen in plaats van achteraf. Het burgerinitiatief is een instrument voor burgers om zelf een belangrijk onderwerp op de agenda van de raad te zetten. Indiening burgerinitiatief: 1e kwartaal van 2011.

  De deelnemers aan het experiment MILIEUZAK begin dit jaar zijn via de email op de hoogte gebracht van deze actie. Het staat uiteraard ook niet-deelnemers vrij om te tekenen. De complete tekst van de digitale nieuwsbrief inclusief de ondersteuningsverklaring is te vinden/downloaden via ONDERSTEUNINGSVERKLARING MILIEUZAK op http://www.opsterlanders.nl

  Ondertekende verklaringen kunnen in Bakkeveen worden ingeleverd op de volgende 2 adressen:
  – Greate Kamp 19 (Huub)
  – Lange Singel 9 (Johan)

  Al vast bedankt voor uw medewerking.

Geef een reactie