Hebben de vogels ook last van de sneeuw?

update: 31-01-2010 (foto van Debbie) (wie weet wat voor vogel dit is?

Natuurlijk hebben de vogeltjes het nu moeilijk. Door de sneeuw kunnen ze bijna geen eten meer vinden, daardoor komen er nu steeds meer soorten naar de voederbakken.

Moet zeggen na een tijdje in de huiskamer gezeten te hebben, kom je toch verschillende soorten tegen.

Zelf vind ik de boomklever wel een mooie vondst. Een staartmees is ook leuk, maar hier nog geen foto van kunnen maken.

Welke vogelsoorten hebt u zoal gezien bij het voederkastje?

Reacties kunnen onder het item geplaatst worden.
 

Geplaatst in: 2010-gebeurtenissen

26 reacties op “Hebben de vogels ook last van de sneeuw?

 1. koert scholten zegt:

  Antwoord: Ja, ze hebben veel last van de sneeuw. Het voedsel wat ze normaal op en in de bodem vinden is nu onbereikbaar. Sommige soorten kunnen prima improviseren, maar andere krijgen het lastig. De afgebeelde soorten zullen hun weg wel vinden bij de voertafels. Namens de vogels bedankt mensen. Er zijn ook soorten die schuwer zijn.
  De Groene specht is een van die soorten. Hopelijk zullen ze hun roep dit voorjaar laten horen.
  Als u voert is het belangrijk om dit regelmatig te blijven doen in deze periode. De vogels rekenen op u. U wordt beloond in het voorjaar met de prachtige zang van merel (Onze topper, zie ranglijst). Let bij het voeren in ieder geval ook op wat u geeft. Zouthoudend is uit den boze. De vogels krijgen buikloop, drogen uit en gaan dood. Universeel voer, vetbollen, brood (bruin), rot fruit (appels) is prima. Indien u er niet uitkomt wat soort betreft, schroom niet maar bel even: 0516-542017.

 2. Barry zegt:

  Nog enkele waarnemingen vanuit de Boskleane (naast de meer gebruikelijke vogels): Glanskop (dagelijks aanwezig), Groenling (eenmalige waarneming) en m’n setje Turkse Tortels behoort inmiddels zelfs tot de vaste clientèle.

  En wat dat voer betreft: de dames/ heren vogels zijn zowaar ook nog zinnig qua aangeboden voer…

  Mooie foto’s trouwens Martijn, wees welkom om mijn waarnemingen ook eens door je lens vast te leggen!

 3. Freek zegt:

  En als je nou voert maar dit voorjaar geen ontkiemende zaadjes in je tuin wilt hebben moet je het voer eventjes in de magnetron doen! Twee minuten op 700 Watt zorgt dat het zaad niet meer ontkiemt maar nog wel eetbaar is voor de vogels.

 4. Johan zegt:

  Freek, verkolen die zaadjes dan niet? Vogels krijgen het in Nederland steeds luxer: afhaal warme maaltijden in het vogelhuisje. Binnenkort online te bestellen. Allemaal van die Cartmanvogels. Straks kunnen ze vanwege het overgewicht niet meer van de landingsbaan omhoog vliegen. LOL.

 5. Johan zegt:

  Tips van de Vogelbescherming om vogels bij te voeren: http://www.vogelbescherming.nl/nl/tuinvogel/vogels_voeren

 6. Sipke zegt:

  Bij ons is de bonte specht regelmatig aanwezig , op 10/01 vijf staartmezen en verder mezen merels vinken waaronder de appel vink en ook de groenling ook nog het winterkoninkje

 7. Freek zegt:

  Als de zaadjes verkolen moet je het nog een keer proberen denk ik, maar dan wat korter en misschien een lager Wattage.

  Ik heb het ook maar van horen zeggen, geen praktijk ervaring verder!

 8. Martijn zegt:

  Niet alleen de kleine zangvogels hebben last van de sneeuw, maar ook de roofvogels: zoals bijvoorbeeld de buizerd en de sperwer die ik vanmiddag ook had gesignaleerd in de voortuin. (op jacht naar kleine zangvogels en dergelijke)

  @ Koert een goede aanvulling met tips. Ik neem aan dat jij ook al de nodige soorten voorbij hebt zien vliegen.

  @ Barry weet je zeker dat het een glanskop was en geen staartmees? Tegenwoordig kun je ook al aardige foto’s maken met een compact camera!!!!

 9. hinke zegt:

  Koert ik heb de groene specht vorige week nog twee keer gezien op het land bij kampeerboerderij de harmsdobbe dus hij is er nog

 10. Barry zegt:

  Op zich kun je inderdaad aardige foto´s maken met een eenvoudige camera zoals ik heb. Alleen dient dat wel net iets dichterbij te zijn dan met de lens die Martijn er voor heeft hangen. En nou wil het geval dat elke keer dat ik vanachter de gordijnen, danwel vensterbank vandaan spring het te fotograferen object letterlijk meteen gevlogen is…

  En ja hoor, ´t is echt een glanskop. Aan deze constatering ligt een stevige basis ten grondslag van internet alsmede literair onderzoek!

 11. koert zegt:

  Ik kan me voorstellen Barry dat als ze jou zien….bla, bla, bla. Die Glanskop lijkt mij wel juist. Een Staartmees lijkt er niet op. Eerder zou je hem met een matkop kunnen verwarren, maar de Matkop komt vrijwel niet op onze voederplekken. Ze blijven net als Kuifmees en Zwarte Mees in het bos (naaldbos).
  Hinke, bedankt voor het melden van de Groene Specht. Ik zal er in een volgende uitgave van de Sluswachter eens aandacht aan schenken.
  Martijn: Ook in onze tuin een jagende Sperwer.

 12. Gerrie zegt:

  Eigenlijk heb ik een vraag nl., Het hele jaar door stikt het van verschillende soorten vogels in mijn tuin. De voerbakjes, vetbollen etc. hangen onder een afdakje dat met klimop begroeid is. Het hangt dus droog en de vogels eten ervan met hartelust. Echter, zodra er sneeuw is blijven de vogels weg.
  Ik heb geen idee waardoor dit komt. De voer-situatie is ongewijzigd (dus droog en geen sneeuw op de voederplek). Weet iemand hoe het kan komen dat de vogels, juist als zij wel een hapje gebruiken kunnen, wegblijven?

 13. koert zegt:

  Hoi Gerrie,
  Je hebt het over zodra er sneeuw ligt. Het volgende zou kunnen: Ook op het afdakje ligt dan sneeuw. Vogels zijn erg kieskeurig en voorzichtig als de situatie veranderd is. Ik denk dat het aan het afdakje ligt, want de vogels eten bij mij gewoon door, ook als er sneeuw ligt.

 14. Gerrie zegt:

  Dank je Koert!!
  Vandaag zal ik ook wat vetbollen etc. aan de tuinmuur hangen, ik ben benieuwd, mocht het weer gaan sneeuwen, of de vogels blijven komen.
  Groet, Gerrie

 15. Debbie zegt:

  volgens mij had ik een gramsvogel in de tuin, zou dat kunnen???

 16. Martijn zegt:

  Gramsvogel? Bedoel je misschien een Kramsvogel? Is het geen zanglijster of een Grote lijster geweest? Als je een foto hebt is het wat makkelijker te beoordelen!

 17. Debbie zegt:

  eh ja die bedoel, foutje. Heb een foto maar niet zo’n hele duidelijke

 18. Martijn zegt:

  Als je de foto wil mailen, kan ik hem wel op de site zetten…….

 19. Debbie zegt:

  is goed, waar moet ik hem naar toe mailen??

 20. Dirry zegt:

  Zo te zien een Kramsvogel, die heeft een grijze kop en gele snavel. Het is een noordelijke lijsterachtige. Trekt vaak samen met koperwieken en goudplevieren.

 21. koert scholten zegt:

  Kramsvogel trekken momenteel naar onze tuinen. Dit komt omdat de landerijen, waar ze normaal voedsel zoeken, met sneeuw zijn bedekt. In onze tuinen is dan nog wel wat van hun gading te vinden. Ze zijn gek op fruit (rotte appels of sinaasappels etc.) Je ziet meestal maar 1 vogel in de tuin. dat komt omdat ze er ook in de winter een territorium bezetten om zo hun voedsel te beschermen. In het open veld valt deze territorumdrang weg en zijn het groepsgewijs naar voedsel zoekende vogels. Let dan ook op Koperwieken. Deze zijn kleiner, bruinig met een duidelijke wenkbrauwstreep. Heb de foto niet gezien, maar ik ga ervan uit dat de gemelde vogel een Kramsvogel is. Ik denk dat Dirry en Martijn dit wel goed hebben!.

 22. Debbie zegt:

  Bedankt voor de reacties!!!!

 23. kimberley postma zegt:

  heey leuke foto.s hoor 🙂

 24. kimberley postma zegt:

  heey leuke foto.s hoor 🙂

 25. Aukje van Os zegt:

  Er zat afgelopen weekend een kramsvogel van de besjes van mijn hulst te smullen. En dinsdag zaten er wel 7 staartmezen bij de vetbollen. Heel bijzonder, want tot nu toe waren het alleen de pimpel- en koolmezen, de boomklever en zo nu en dan een specht.

 26. Koert zegt:

  Afgelopen weekend was het slecht voor de vogels. Dus om een antwoord te geven op de poll: jazeker hebben vogels last van de sneeuw. Ook Aukje toont aan dat de vogels tijdens sneeuwval richting huizen trekken. Kramsvogels zijn al; diverse bij mij gemeld, alle in tuinen en zelfs op hulstbessen (die ze niet zo heel lekker vinden). De staartmezen trekken met andere mezen in groepjes rond en trekken via het bos de tuinen in. Een lust om deze koddige vogels te zien. Misschien blijven er een paar hangen en gaan nestelen in een dichte conifeer.

Geef een reactie