Kerstwandeling: het laatste nieuws (26 dec)

Op deze pagina zal de laatste stand van zaken omtrent de kerstwandeling van 2e kerstdag worden vermeld.

[2e kerstdag, 16:30 uur]
Er zijn 844 betalende wandelaars geteld. Niemand heeft zich gemeld vanwege valpartij o.i.d.
In de loop van de avond komt de oplossing en uitslag van de puzzel en nog een foto-impressie.

[2e kerstdag, 14 uur]
Om 14 uur zijn er ruim 800 wandelaars geteld, er zullen nog een paar extra bijkomen. Ruim de helft van de wandelaars kiest voor de bosroutes: wel glad en glibberig; de andere wandelaars kiezen de “veilige” route. Gelukkig zijn geen valpartijen gemeld. De weersomstandigheden zijn vandaag ideaal om te wandelen. De zon schijnt af en toe en het is een paar graden boven 0.
Later meer ……

 [2e kerstdag]
Het is nu 10:30 uur. Er zijn ongeveer 150 wandelaars vertrokken voor een barre tocht. In de bossen is het op sommige plaatsen glad of het loopt zwaar in de smeltende sneeuw. De meeste deelnemers gaan voor de bosroutes, maar we verwachten dat men onderweg toch naar de openbare weg/fietspad terugkeert. De meegeleverde plattegrond zal helpen om de openbare weg te vinden. In totaal schatten we dat er rond de 500 deelnemers zullen zijn. Veel minder dan anders. Belangrijkste is dat iedereen heelhuids terugkomt. 

[vrijdag 25 december, 1e kerstdag]
Vandaag is het geen aantrekkelijk wandelweer, morgen (2e kerstdag) lijkt het beter te worden.
Momenteel loopt het zwaar in het bos. Het is wel te doen, maar je wordt snel moe, door de laag natte sneeuw waar je je doorheen moet worstelen. Op sommige plaatsen, waar erg veel gelopen wordt, is de sneeuwlaag bijna weg, andere delen zijn nog ongerept. Voor de routes hebben we begin deze week al de hoog gelegen paden geselekteerd. Of dat 2e kerstdag veel zal helpen weten we nog niet.

Noodroute
We hebben een noodroute vastgesteld, om risico’s te vermijden is dat onze officiele route.
Deze gaat over de straat (in de bebouwde kom) en gestrooid fietspad (buiten de bebouwde kom) en is naar verwachting goed te bewandelen. Deze route gaat rechtstreeks naar de “koek & sopie” (in totaal 5 km). Wel krijgen de deelnemers een plattegrond mee, waarop de bosroutes vermeld staan. Mensen met conditie, durf en goed schoeisel zouden een deel van de bosroute op eigen verantwoording kunnen proberen.
Later meer….., kijk nog even voordat je vertrekt.

 

[donderdag 24 december]
Op basis van de huidige toestand kan de kerstwandeling wel doorgaan.
Het wordt een “noodeditie” waarbij de organisatie een redelijk veilige route als formele route aangeeft en men als wandelaar de keuze heeft in een mooiere route, maar dan wel met een grotere kans op glijpartijen. We zullen sowieso de Koek en sopie bemand door World Servants bereiken.
Om de bospaden schoon te krijgen kost redelijk zwaar materieel en daarmee wordt gewoon teveel vernield en dat kan natuurlijk niet.
Later meer …..

[woensdag 23 december]
Zoals het zich vandaag, woensdag, laat aanzien is het niet voldoende veilig de 15 km en waarschijnlijk de 10 km afstand a.s. zaterdag te laten lopen. Donderdag zal nogmaals worden nagegaan op welke wijze de resterende paden zodanig begaanbaar kunnen worden gemaakt (of dat spontaan worden), zodat glijpartijen en vastzitten in een ongerept sneeuwpakket wordt voorkomen. Het zou kunnen zijn dat aleen de 5 en 7 km worden aangeboden en dat wandelaars die meer avontuur wensen op eigen initiatief een extra lus gaan lopen. Later meer.

[dinsdag 22 december]
Er heeft inmiddels een herorientatie van de routes plaatsgevonden. Er is gekozen voor hoger gelegen, bredere en vlakkere paden, waardoor de kans op eventuele glijpartijen kleiner is geworden. De meeste bospaden zijn al belopen, zodat je niet met een sneeuwdek van 40 cm wordt geconfronteerd. Woensdagochtend zal worden nagegaan of de betreffende bospaden nog een behandeling nodig hebben (vlakschuiven o.i.d.). Dit zal dan met toestemming van de gebiedsbeheerders (NatuurMonumenten, Fryske Gea en Staatsbosbeheer) moeten gebeuren.

Een groot deel van de verharde parkeerterreinen is begaanbaar en bruikbaar. Ook hier moeten we nog even aanzien hoe het weer zich ontwikkeld en of er nog verder machnaal geruimd moet worden.

Woensdagavond nader nieuws.

Reacties en tips kunnen hieronder worden geplaatst. 

Geplaatst in: Kerstwandeling

8 reacties op “Kerstwandeling: het laatste nieuws (26 dec)

 1. De Vries zegt:

  Is de 5 km goed te bewandelen met een kleine in een wandelwagen??

 2. JanvD zegt:

  5 km is goed te lopen. Alleen parkeerterreinen waren tegen de avond nog bedekt met veel natte sneeuw. Hopelijk verdwijnt dat deels gedurende de nacht en vroege ochtend. Grootste deel van de 5 km is geschoven en gestrooid. Dus weinig tot geen sneeuw op asfalt straat en fietspaden. Dit gaat dus wel over de officiele 5 km route. De alternatieve door het bos via zandpaden / sneeuwpaden is niet met wandelwagen te doen.

 3. De Vries zegt:

  Bedankt voor de snelle reactie!
  Wordt de alternatieve of de officiele morgen gelopen?

 4. Smit zegt:

  Gaat de kerstwandeling nu door??

 5. rosanna zegt:

  heey leuk dat jullie dit jaar weer een kerstwandeling organiseren wij komen zo ook te lopen met 4 honden

 6. patrick zegt:

  Ik was vrijdagochtend even te hardlopen. Slotleane ging prima maar rond de heide was inderdaad geen doorkomen aan.

 7. Jannie zegt:

  Op http://www.bestgenog.nl staat een verslag en foto’s van de kerstwandeling in Bakkeveen 2009!

  Oant sjen

 8. F. Hovius zegt:

  Het was vandaag weer een mooie tocht en met goed schoeisel en een beetje goede wil goed te doen. We hebben onze eigen route gekozen, soms tegen de draad in, maar na ongeveer 12 km lopen lieten we ons de snert goed smaken. Bedankt en tot volgend jaar.
  Fokje en Hilde Hovius

Geef een reactie