Heksentoer op Slotplaats

Zondag 20 september Heksenheisa op de Slotplaats

Ga mee op Heksentoer bij Natuurmonumenten in Bakkeveen. 

Heb jij wel eens met heksenogen naar de natuur gekeken? Nu leven er nog maar heel weinig heksen, maar vroeger was dat wel anders. Toen waren heksen echte natuurmensen die de natuur beschermden. Natuurmonumenten is op zoek naar moeders en dochters die deze oeroude taak op zich kunnen nemen. Op zondag 20 september kun je op de Slotplaats in Bakkeveen op heksentoer gaan. Je leert dan alle kneepjes van het heksenvak. Vaders en zonen mogen natuurlijk ook mee.

Het woord ‘heks’ betekent eigenlijk: oude wijze vrouw. Heksen weten veel. Ze kennen bijna ieder plantje en beestje dat er leeft. Voor hun toverdrankjes gebruiken ze allerlei kruiden. Met vleermuizen en padden hebben heksen een speciale band. Heksen beschermden honderden jaren lang de natuur, maar niemand beschermde de heksen. Daarom is Natuurmonumenten op zoek naar nieuwe heksen.

Tijdens de heksentoer ga je het bos in en leer je door de ogen van een heks naar de natuur te kijken. Je maakt een superechte toverbosdrank, je doet de Kriebelbeestjestest, en je mag proberen een eigen magische armband te maken. als je het durft mag je vliegen op een heksenbezem. Heb je wel eens geprobeerd je eigen naam in heksengeheimschrift te schrijven, of vind je theeblaadjes lezen leuker? Trouwens, een Bosmasker maken, zo goed dat je bijna onzichtbaar bent in het bos, is ook hartstikke leuk.
Wil je als jongen aan deze heksentoer meedoen, stap dan op je snelste bezem en zorg gewoon dat je erbij bent! Als je je verkleed als heks met een mooie heksenmantel gaat het toveren veel makkelijker. Neem ook een glazen potje mee voor je eigen toverdrank. Je krijgt een Heksendiploma als je de taal en geheimen van een echte heks kent.

Je kunt aan de Heksentoer meedoen tussen 11.00 en 15.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Leden van Natuurmonumenten betalen 4,50 euro per deelnemer, niet-leden 7,50 euro. Ouders kunnen gratis mee. De heksentoer begint vanaf de parkeerplaats van de Slotplaats. Foarwurkerwei 3, 9243 JZ, Bakkeveen.

 

Geplaatst in: Slotplaats

10 reacties op “Heksentoer op Slotplaats

 1. B zegt:

  ik vind het een slechte zaak dat dergelijke occulte practijken bewust in stand blijken te worden gehouden, en men de kinderen erin meetrekt.
  de natuur is in mijn ogen, en in de ogen van vele anderen, Gods creatie.
  waarom doet u dan voor komen dat het het terrein van de heksenarij is..
  het steekt mij eerlijk gezegd, ik vind het jammer en had het graag anders gezien.
  het is mij gekend dat de tendens de laatste tijd helaas tovenarij en magie is, ik vind het vervelend dat ook het plaatselijke natuurbeheer hieraan mee doet…

 2. B zegt:

  ik zie dat ik een typfout heb gemaakt in mijn reactie, gekend moet zijn bekend.

 3. Annie zegt:

  Spelendewijs kinderen natuurkunde geven is toch prima,en een beetje spanning is ook prachtig.Ik kom uit een zeer christelijk gezin maar maakte als kind ook heksen soep.Ik heb respect voor uw mening ,maar vind het jammer dat u het zo zwaar opneemt.

 4. Jeen zegt:

  B schaamt zich blijkbaar ook voor haar geloof omdat er alleen maar een letter staat jammer. Ik vind het een heel leuk idee van natuurmonumenten om zo de kinderen weer buiten te krijgen en te zien wat de natuur je allemaal te bieden heeft.

 5. Bartele zegt:

  Wat een gekijf. Dit is toch gewoon leuk. Bovendien kan de natuur dan wel Gods creatie zijn, Hij heeft toch ook de mens aangesteld/gecreeerd om diezelfde natuur in stand te houden.

 6. gretha zegt:

  het was een hele leuke heksenheisa tocht door het bos de kinderen hadden van alles te doen we hebben er goed twee uur over gedaan. heerlijk zo in de natuur.

 7. Jacob zegt:

  wat raar dat iemand die zo in de here is niet met volle naam durft? te reageren. (en dat om middernacht). Zoals in het artikel te lezen is betekent heks oude wijze vrouw. Ze hadden zoveel kennis genomen van gods creatie dat ze per plantje precies wisten wat ze er mee konden doen. Trouwens komt de heksenjacht niet voort uit het geloof? mede omdat de gelovigen van toen niet die kennis van de natuur hadden? Laat de kinderen toch lekker in de natuur rond scharrelen en op een ludieke wijze kennis te nemen van al het schone om ons heen.

 8. Johan zegt:

  Ik lees tussen de regels van ‘B’, dat hij/zij ook morele bezwaren heeft tegen Harry Potter? Well, which witch is a witch?

 9. Bartele zegt:

  Zijn er trouwens ook foto’s gemaakt van de heksenheisa, want die zouden we wel erg graag willen zien.
  Die kleine van ons heeft het TOP gehad. En wij ook.
  Het was fantastisch om te zien hoe de kinderen genoten van Gods creatie

 10. Jeen zegt:

  Hallo Bartele uit Jubbega
  Ja zeker zijn er foto’s gemaakt van de heksenheisa. Ook die staan op deze site vermeld onder heksentoer door bossen slotplaats. En ik heb gezien dat jullie dochter heeft genoten ze staat ook een paar keer op de foto. Dus ik zou zeggen ga ze maar snel bekijken en geniet er nog maar een keer van

Geef een reactie