Goud voor Spijkerpakkenband !

Goud voor Spijkerpakkenband!

Brassband De Spijkerpakkenband uit Opsterland e.o. heeft afgelopen zaterdag brassbandminnend Nederland verrast door in de eerste divisie het goud in de wacht te slepen tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK). Deze kampioenschappen worden jaarlijks in het Martini Plaza in Groningen gehouden. Maar liefst 45 brassband streden deze keer de muzikale strijd om het Nederlands Kampioenschap in 5 verschillende divisies, verdeeld over twee dagen.

Friese overwinning
De Spijkerpakkenband onder leiding van dirigent Thijs Oud maakte met haar uitvoering van het verplichte werk “The Essence of Time” van Peter Graham de meeste indruk op de geblindeerde jury. Van de 9 deelnemende brassbands in de 1e divisie was De Spijkerpakkenband de meest overtuigend band. Alle solo’s werden vol overgave en vrijwel foutloos uitgevoerd, de tempi werden uitgevoerd zoals het door de dirigent van tevoren was bedacht en aan de klank van de band was te horen dat zij de laatste tijd een zeer grote, positieve ontwikkeling doormaakt. Aangezien er meerdere bands in de eerste divisie kwalitatief op vrijwel hetzelfde hoge niveau opereren, kan ervan uit worden gegaan dat de interpretatie de uitvoering van het stuk de uiteindelijke doorslag heeft gegeven. Al deze zaken resulteerden in 91 punten en de overwinning!

Muzikale vriendschappen
Wat de avond nog specialer maakte was het feit dat zowel De Lofklank uit Ureterp en Brassband Rijnmond in respectievelijk de tweede en de kampioensdivisie ook de eerste plaats haalden. Met de eerste band heeft De Spijkerpakkenband een goede verstandhouding, aangezien ook “de Spijkers” in het recente verleden nog gevestigd waren in Ureterp, en er een klein aantal leden zijn die met enige regelmaat bij De Lofklank assisteren of er lid zijn. Met Brassband Rijnmond is afgelopen zomer een zeer speciale vriendschapsband ontstaan tijdens de Open Franse Brassband Kampioenschappen in Amboise, Frankrijk. De klik die daar is ontstaan, zowel muzikaal als sociaal, heeft reeds geresulteerd in een gezamenlijk concert te Bakkeveen, en zal ook in de toekomst nog zorgen voor vele mooie momenten. Het feit dat juist deze drie bands als winnaars op het podium stonden maakte wederom duidelijk dat naast de muzikale aspecten ook de sociale kant van de brass-muziek een grote rol speelt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Hessel de Haan, voorzitter De Spijkerpakkenband 06-50592818 [email protected]

Geplaatst in: Spijkerpakken Band

Geef een reactie