Bakkeveen telt de vogels

Wereldwijd naar vogels kijken!

De “Natuur en Vogelwacht Bakkeveen” neemt deel aan internationale vogelkijkdag

Op zaterdag 4 oktober a.s. gaan leden van de Natuur en Vogelwacht uit Bakkeveen op stap om vogels te kijken en te tellen. Zij doen dit samen met meer dan 100 andere vogelwerkgroepen in ons land. In totaal tellen zij op ongeveer 150 verschillende plaatsen zoveel mogelijk vogels. Zij doen dit in het kader van de internationale World Birdwatch van BirdLife International, waarbij over de gehele wereld dit weekend naar vogels gekeken wordt. Zo doen dit jaar alleen in Europa bijna 30 landen mee aan dit evenement.

Op alle plaatsen waar vogels voorkomen, maar speciaal daar waar vogeltrek zich manifesteert, tellen de vogelaars alle verschillende soorten en hun aantallen. Dit weekend kan men dus overal in ons land de vogelaars tegenkomen. De Natuur en Vogelwacht Bakkeveen zal daarvoor de Uitkijkbult op de Duurswouder Heide bezoeken. Afhankelijk van de (weers)omstandigheden, zal geteld worden van 07:00 tot ??? uur.

Sinds de eerste World Birdwatch in 1993, het is een tweejaarlijks evenement, hebben meer 750.000 mensen uit 88 landen meegedaan.

In Nederland staat deze World Birdwatch dit jaar in het teken van Duin- en Kustvogels. Zo worden er op bepaalde plekken langs de kust speciale activiteiten georganiseerd door de vogelwerkgroepen ter plaatse.

Aan het einde van zaterdagmiddag 4 oktober verzamelt Vogelbescherming Nederland dan de vogelgegevens uit eigen land. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld om bijna 465.000 vogels, van 208 soorten. Tijdens voorgaande edities van dit evenement werden in Nederland al eens meer dan 600.000 vogels geteld! Dit is voor een belangrijk deel afhankelijk van het weer.

BirdLife International is de organisatie die wereldwijd actief is voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden. Vogelbescherming Nederland is de Nederlandse Partner van BirdLife International en daarmee de nationale vertegenwoordiger. In ons land zetten duizenden vrijwilligers, aangesloten bij vele lokale of regionale vogelwerkgroepen, zich actief in voor de bescherming van vogels.

Klik hier voor de telling van 2007.

Nadere informatie:
Koert Scholten (0516-542017)
Natuur en Vogelwacht Bakkeveen.

Geplaatst in: Natuerferiening Bakkefean

Geef een reactie