Molens in en rond Bakkeveen

Molens van Bakkeveen/Duurswoude

Volgens verschillende bronnen op internet zouden er in of rond Bakkeveen molens hebben gestaan

2 daarvan hebben waarschijnlijk in Bakkeveen/Duurswoude gestaan aan de mounleane. Van de eerste schijnt rond 1664 ergens een vermelding te staan en is afgebroken tussen 1860 en 1865. Als vervanging van deze werd er een nieuwe gebouwd. Deze is gesloopt rond 1880. Beide molens waren korenmolens waarvan de eerste een standaard molen moet zijn geweest. Het onderstaande stukje komt uit de molendatabase van verdwenen molens.

Vermeld in 1664.

Blijkens een akte van 21-2-1790 was er een schuld van 150 carolie gulden van Andries Wiebes aan Foppe Egberts de Haan van beroep molenaar te Duurswoude, voor geleverde roggebroden en raapolie. Het onderpand bestond uit coopmanschappen en winkelgereedschappen. Andries Wiebes woonde toen te Haulerwijk op nummer 10.

gesloopt begin jaren 1860 en vervangen door nieuwe molen.

In deze database wordt ook nog melding gemaakt van een volmolen welke ergens in bakkeveen zou hebben gestaan. aan Binnenweg, aan oosteinde dorp, ten N Heerenwegh. Of dit allemaal klopt weet ik niet .

Verder heb ik nog op oude kaarten een plaats gevonden in bakkeveen welke toen molenberg heeft geheten en waar nu de camping het hout is.

Ik ben erg benieuwd of er iemand is die mij er meer over kan vertellen.

Geplaatst in: Historie

1 reactie op “Molens in en rond Bakkeveen

  1. Cees zegt:

    zie ook plaatje op deze site bijna onderaan: mole it Sparjebird te Wijnjewoude

    http://www.spanvis.nl/Plaatjespagina/index.htm

Geef een reactie