Historische Vereniging Bakkeveen (HVB): update

Update 13 april 2008

Het digitaliseringsproject heeft er een goede aanbieder van historisch materiaal bij: Siebren. Mede door zijn inzet staan er al bijna 350 foto’s online. In de laatste week van april zullen alle “scanners” rond de tafel om na te gaan hoe we het project voortzetten, eventuele probleempjes oplossen en nog meer foto’s krijgen.
Heb je ook nog foto’s: stuur een email naar 1 van de scanners of info@bakkeveen.nl De foto wordt even geleend, gescand en vervolgens weer thuisbezorgd.
De HMS-prikkels liggen nu ook klaar om gescand te worden; probleem is nog het vinden van …. tijd.
Klik hier om naar de rubriek historie te gaan.

De statuten van de historische vereniging staan inmiddels ook online. Klikhier.

Update 30 maart 2008
Digitaliseringsproject

Momenteel staan meer dan 250 foto’s en artikelen online in de rubriek historie. Klik hier om naar de rubriek historie te gaan.
Ook vanaf deze plek: heb je extra informatie bij foto’s of staat er onjuiste informatie, stuur dan even een email naar degene die het item heeft geplaatst. Een email sturen gaat heel gemakkelijk: klik op de link onder de foto. Kom je tijdens de voorjaarsschoonmaak nog oude foto’s e.d. tegen? Laat ze scannen voordat de kwaliteit van de foto’s nog verder terugloopt.

Alle Klupbladen (vanaf het begin, 1984) zijn bijna gescand; alleen de jaargangen 2003, 2004 en 2005 moeten nog. Momenteel wordt gewerkt aan het digitaliseren van de HMS-prikkels: het voetbal-blad wat al vanaf de jaren 60 uitkwam (wel wat onregelmatig) en tot 1984 heeft bestaan. Ook hierin staat veel historie over Bakkeveen. Naast de hoofdmoot (het voetbal) is het al leuk om de advertenties van de jaren 60 te bekijken. We verwachten eind april alles gedigitaliseerd te hebben.

En komt dat alles ook via www.bakkeveen.nl beschikbaar? Helaas niet. Alle informatie uit onze “dorpsbladen” beslaat enkele gigabytes (dat hebben we met z’n allen volgeschreven). De kosten bij onze provider zouden dan de pan uitrijzen. Daarom is ons doel een DVD uit te geven waarin alle informatie uit HMS-prikkels en Klupbladen is opgeslagen. Hopelijk past alles net op 1 DVD.

Het ledental van de historische vereniging Bakkeveen is in 1 maand tijd de 70 gepasseerd. Het is nog niet voldoende om onze doelstellingen financieel gezien waar te kunnen maken, maar er zijn dan ook nog een paar maanden te gaan voordat de eerste grote uitgaven moeten worden gedaan.

wat we eerder schreven
Woensdag 20 februari zal in de geschiedenisboeken worden bijgeschreven als de dag dat Bakkeveen een vereniging rijker is geworden: een Historische Vereniging. De oprichtingsvergadering vond plaats in Dundelle. Er waren ruim 30 aanwezigen. Bijna al deze aanwezigen zijn meteen lid geworden.
De vereniging heeft een ambitieus plan. Hieronder in het kort:

  • Digitalisering documenten
  • plaatsen documenten op www.bakkeveen.nl
  • uitgave tijdschrift 2x per jaar
  • onderzoek van de vele facetten van de historie van Bakkeveen
  • organiseren van lezingen
  • bewaren en tentoonstellen van historische goederen


Later zal een toelichting volgen. Tijdens de oprichtingsbijeenkomst konden de aanwezigen een voorkeursvolgorde aangeven voor de te onderzoeken onderwerpen. (later meer).

Lid worden ?
Klik hier voor aanmeldingsformulier.

Het digitaliseringsproject loopt nu (21 februari) een aantal maanden. Er zijn inmiddels bijna 200 documenten gescand en op internet geplaatst. Kies “historie” in het menu van deze website. Door op een foto te klikken krijg je een vergroting. Je kunt door de foto’s bladeren, maar ook zoeken op een onderwerp of zelfs een periode.
Nog niet alle gegevens zijn juist. Het is de bedeling t.z.t. in groepsverband na te gaan of de bijschriften juist zijn en/of aangevuld of verbeterd moeten worden. Je kunt ook door op de naam van de scanner te klikken reageren op het onderwerp.

Ook foto’s en andere documenten over Bakkeveen? Lever ze in bij onze scanners. Een paar dagen later heb je de documenten terug en staan ze ook op internet. Voor iederen ter inzage. Maak even een afspraak met Jan van der Vaart (Aylvalan, tel 541780) of Sjouk van der Land (Blauhûs, tel 541443) of Sybrand Bosma (Kleasterkamp, tel 541770).

Vanzelfsprekend is de digitale ontsluiting van de historie van Bakkeveen met bovenstaande werkzaamheden nog lang niet voltooid. Er dient nog gestructureerde documentatie van de historie van Bakkeveen te komen. De historische vereniging zal ook deze belangrijke taak op haar nemen danwel coördineren.

Ook nieuwsgierig geworden? Klik in het menu op “historie” en bekijk de eerste 250 geplaatste foto’s.
Wil je ook helpen? Stuur even een email naar info@bakkeveen.nl

Geplaatst in: Historie

Geef een reactie