Windhoos trekt over Bakkeveen (update met wolkenfoto’s)

Maandagavond vanaf ongeveer 21 uur naderde een gifzwarte lucht Bakkeveen. De zware bui maakte onderdeel uit van een buiencomplex dat via de Flevoland Friesland binnentrok.

Vlak voor de regen begon het hard te waaien en ontstonden er lichte en donkere lichtbanen in de velden. Een onheilspellend gezicht.

Het automatische weerstation van Bakkeveen geeft 17 mm neerslag van de afgelopen avond en nacht; een traditionele regenmeter op 500 m afstand komt tot 21 mm. Hoeveelheden die gezien alles, toch nog wel mee vielen.

Het blijkt dat er een windhoos over Bakkeveen getrokken is. Op vakantiecentrum ’t Hout zijn enkele tenten weggewaaid en caravans beschadigd. Het speelde zich af op de westzijde van de camping op een deel van het veld Molenberg; eigenlijk op een paar vierkante meter. De rest van de camping heeft er eigenlijk niets van gemerkt.

Enkele campinggasten zagen de windhoos naderen, maar moesten met alle gewicht de tent vasthouden en konden dus geen foto’s maken (er schijnt toch iemand te zijn die foto’s heeft gemaakt van de windhoos, misschien komen die foto’s nog op deze site).

De windhoos trok vervolgens via het centrum (schade bij kapper) en Finnekamp, Merskekamp, Noordkamp en Douwelan de bebouwde kom weer uit. Op een aantal plaatsen zijn dakpannen weggewaaid en vele bomen hebben hun kruin verloren; dit laatste is duidelijk het gevolg van de windhoos.

De 100 kinderen van de KNVB-voetbalweken waren ten tijde van het zware weer in de voetbalkantine. Ze hebben een documentaire over Ronaldino bekeken en daarmee het laatste deel van de avond nuttig besteed.
Alle tenten staan nog en geen schade.

Ook in andere plaatsen in Zuid-oost Friesland moest de brandweer uitrukken om bomen te verwijderen of water weg te pompen.

klik hier voor omgewaaide bomen in de omgeving: www.112opsterland.nl/nieuw/?nav=home&action=read&cat=4&allie=880

Op deze pagina foto’s van de schade in Bakkeveen zelf en daarna vervolgens de schade op ’t Hout (veld Molenberg) op www.bakkeveen.nl/?item=810

Melle van der Werff uit Drachten maakte gisteravond deze fotoreportage van de naderende bui. www.bel.demon.nl/16juli2007.htm

Foto’s graag naar [email protected]

Geplaatst in: 2007-gebeurtenissen

1 reactie op “Windhoos trekt over Bakkeveen (update met wolkenfoto’s)

  1. janco zegt:

    Foto 15
    Dat is mijn kamer ik lag toen gelukkig niet op bed

Geef een reactie