Lammetjesdag 2007.

Het voorjaar is begonnen. De knoppen van bomen en struiken botten uit, het speenkruid bloeit en de lammetjes dartelen in de wei. Hoewel…… niet alleen in de wei, ook op de Heide fan Allardseach bij Bakkeveen. Voor wie het kroost wil bewonderen organiseert It Fryske Gea op zondag 22 april 2007 een speciale Lammetjesdag bij de schaapskooi. Iedereen is van harte welkom van 12.00 tot 16.00 uur aan de Jarig van der Wielenwei 2 te Bakkeveen (volg de routeborden). Toegang is gratis.

De Heide fan Allardseach bij Bakkeveen wordt al eeuwenlang begraasd door vee. De zandgrond was te arm voor akkerbouw of grasland. De boeren lieten er daarom hun schapen grazen. Zo ontstonden de heidevelden, destijds een onmisbaar onderdeel van het landbouwbedrijf. De akkers werden bemest met een mengsel van heideplagsel en schapenmest uit het nachtverblijf van de schapen. Na de komst van kunstmest was deze vorm van bemesting overbodig en werd de heide ontgonnen tot landbouwgrond of bebost.

De overgebleven heideterreinen worden nu weer beweid door een kudde Drentse heideschapen die daarbij gezelschap hebben gekregen van Schotse hooglanders en Exmoorpony’s. Op de lammetjesdag is er tijdens de diverse excursies en andere activiteiten volop de gelegenheid om te genieten van deze dieren, de heide, de vogels en de bijzondere plantengroei.

Het weer zat ook dit jaar weer geweldig mee: rond de 20 graden en vrijwel onbewolkt. Er waren meer toeschouwers dan ooit.

Hieronder foto-impressie zondag 22 april 2007.

Geplaatst in: Bakkeveen

Geef een reactie