Fokke van der Velde

Fokke van der Velde
(prominente persoonlijkheid van Bakkeveen)

van de opbouw van een imperium,
de verplaatsing en
de nieuwe woonwijk van Bakkeveen.

Hij werd geboren op 2 mei 1914 in de gemeente Achtkarspelen. Vroeger was het zo, dat kinderen na de lagere school direct aan ’t werk moesten. Dat deed Van der Velde ook, het laatst als bakkersknecht in Norg. Daar leerde hij zijn aanstaande vrouw kennen. Hij heeft een 7-jarige bakkersvakopleiding gevolgd en kocht op l januari 1938 de bakkerij van Wiering te Bakkeveen. In april trouwde het jonge paar. ’t Ging goed met de zaak. Er was 9 man personeel en ’t was de grootste bakkerij van Opsterland. Hij was een echte zakenman, met inzicht, durf en vakbekwaamheid. In 1946 begon Fam. Van der Velde met het maken van ijs. Dat was toen moeilijke omdat zo vlak na de oorlog, ingrediënten en machines daarvoor ontbraken.

Zakenrelaties werden aangegaan met De Hoop-Onnen, Unilever en later met Valk in Hellendoorn. In 1963 startte men op de plaats, waar tot 2000 hun bedrijf heeft gestaan. Dat is daarna enige keren uitgebreid en gemoderniseerd. Van der Velde is hier 25 jaar voorzitter van V.V.V. geweest en 20 jaar van Plaatselijk Belang. Hij heeft veel gedaan om ons dorp als recreatiegebied te promoten. Ook mevrouw Van der Velde-de Vries bestuurde niet alleen haar winkel, maar was ook een stuwende kracht in hun groothandel en heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor ’t dorps- en verenigingsleven, vooral in toneel, leiding geven aan festiviteiten, bestuursfuncties enz.

In de oorlog had Van der Velde een vervoersonderneming voor hout, dat uit de bossen van achter de Slotplaats, naar Groningen werd vervoerd. In maart 1985 legde een brand een groot deel van dit immense grossiers-bedrijf in de as. Koelvriesauto’s, diepvries-
apparaten, horeca-artikelen enz. werden een prooi der vlammen. De showroom, een deel der kantoren en ’t woonhuis bleven gespaard. Collega-zakenlieden hebben toen hulp geboden met transportauto’s, opslagruimtes etc. De laatste uitbreiding vond plaats in ’t voorjaar van 1994.

De vriescel werd uitgebreid van 1.000 m2 tot 2.500 m2. Het magazijn werd vergroot van 1.600 m2 tot 3.000 m2. Dit grote bedrijf, dat ook zo belangrijk is voor de werkgelegenheid in ons dorp en omgeving telt 150 werknemers, heeft een assortiment van 15.000 artikelen, met een jaaromzet van F 90.000.000.[cijfers 1994] Het wagenpark bestaat uit 42 grote vrachtauto’s en 40 kleinere. Geleverd wordt vooral in ’t rayon Noord-Nederland, boven de lijn Amsterdam- Enschede, maar ook wel in de zuidelijke provincies. Veel kleinere bedrijven zijn in de loop der jaren, elders in het land, door de Bakkeveenster groothandel overgenomen.

Deze grossiert nu in velerlei diepvriesproducten, droge waren, non-food en een groot aantal verse artikelen, zoals vlees, vleeswaren, aardappelen, groenten, fruit en zuivelproducten, bestemd voor de horeca, tehuizen, instellingen en bedrijfskantines. Verse producten, bijv. groenten, komen ook ’s nachts binnen, om de volgende morgen zo
spoedig mogelijk af te leveren. Er is een eigen slagerij met 10 slagers, een eigen garagebedrijf enz. In de kantoren voor boekhouding, administratie enz. werken 32 personen.

Voor al het werk, dat door fam. Van der Velde is verricht, ook voor Bakkeveen en omstreken, heeft, ter gelegenheid van Koninginnedag 1989, Hare Majesteit de Koningin daarvoor Fokke van der Velde benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 1998 hebben de zonen, Riemer en Wietse, Van der Velde het bedrijf verkocht aan Sligro. De benodigde verdere uitbreiding van F. van der Velde kon wegens ruimte gebrek en een inadequate infrastructuur eigenlijk niet meer in Bakkeveen plaatsvinden. Door bemiddeling en ondersteuning van de gemeente is het bedrijf verplaatst naar het industrie terrein A7 bij Drachten. Sligro vestigde zich hier als eerste ondernemer.

In januari 2001 was het voormalige gebouwencomplex in Bakkeveen verdwenen en verrees de nieuwe wijk “De Singels”.

Geplaatst in: Bedrijven

1 reactie op “Fokke van der Velde

  1. Willem Enting zegt:

    Ik zoek Wietse van der Velde uit Norg, woonde aan de Langeloerweg. Zoon van Jan en Reina van der Velde. geboren op 2 februari 1949. Woont nu misschien in Frankrijk? Is een schoolvriend.

Geef een reactie