Nieuwe schuiven voor gemaal Bakkeveen

Donderdag 8 juni is een begin gemaakt met de vervanging van de schuiven en de telemetrie van het gemaal in de vaart van Bakkeveen. De werkzaamheden, uitgevoerd met grote machines, en de vele rommel in de historische kolk trokken veel nieuwsgierige kijkers.
Volgens rayonbeheerder van Wetterskip Fryslan, Jurjen van de Velde, veroorzaakten de oude schuiven in de voormalige sluis veel problemen. De kunststof uitvoering bleek in de loop van de tijd erg gevoelig voor het wisselend waterpeil en de daarmee gepaard gaande drukverschillen. In de nieuwe optie is gekozen voor een degelijke roestvrij stalen constructie. Door de nieuwe schuiven aan de buitenzijde aan te brengen is bovendien het probleem van bekneld raken door zwerfafval grotendeels opgelost. Het gemaal heeft een éénzijdige functie. De pompen moeten er voor zorgdragen dat het water aan de bovenloop richting Drenthe op peil blijft. Met de warmte en de droogweer vooruitzichten, mag de operatie dan ook niet veel langer duren dan een paar dagen zegt van der Velde. Uit voorzorg is extra water opgepompt. De bediening zal de eerste tijd handmatig geschieden. Op de nieuwe motoren en de bijbehorende telemetrie zit enige levertijd.

Blikvanger
Voor rayonmanager Pieter Wijnsma van KWT waterbeheersing uit Biddinghuizen is de restauratie van het gemaal in Bakkeveen een echte blikvanger. “Normaal zitten wij met ons werk vaak ergens in de weilanden”, zegt hij, “maar met het mooie weer en de vele belangstelling is een klus in het centrum van een dorp echt prachtig.”
De drooglegging van de kolk brengt een geheel ander en interessant aspect aan het licht. De verweerde stenen van de kademuur met een fundering van houten palen en balken gaan terug naar de historie en het ontstaan van het huidige Bakkeveen. De exploitant van het nabijgelegen café De Brink, Anja van der Wal, is de mening toegedaan dat het verlagen van het peil in de kolk tot aan het water van de vaart aan de benedenzijde een stukje meerwaarde zou betekenen voor het aanzien van het toeristendorp.
(Bovenstaande tekst Willem Dolstra uit De Woudklank van 15 juni).

Onderstaande foto’s van Martijn van der Vaart

Geplaatst in: 2006-gebeurtenissen

Geef een reactie