IJspret

Eindelijk heeft het zoveel gevroren dat er geschaatst kan worden: een beetje van de Russische en Oost-Europese koude in naar onze contreien getransporteerd. De nacht van vrijdag op zaterdag heeft het ongeveer 7 graden gevroren. Het lokale weerstation van Bakkeveen werkt al wel en registreert sinds enkele weken de meteorologische omstandigheden, maar de netwerkverbinding wil nog maar niet lukken. De specialisten buigen zich over het ADSL-modem…….

Op zaterdag 28 januari houdt het ijs op de vaart nog niet; de meest dichtbij gelegen ijsbaan van Siegerswoude is zaterdag open gegaan. De oude ijsbaan van Bakkeveen in de duinen staat door de droge winter inderdaad ….. droog.

Bakkeveen heeft een alternatief en wat voor een alternatief !! In het natuurgebied “De Slotplaats” van Natuurmonumenten bevinden zich enkele gerestaureerde vennetjes. Een groot ven ligt tussen de Sterrenschans en het Hannekemaaierskruis (Pupekrus) aan de Duerswâldmerwei en aan het fietspad binnendoor naar Siegerswoude en Ureterp.

Naar verluid is de waterplas momenteel ruim een halve meter diep. Het grote voordeel is dat het er nauwelijks waait en dat in de middag de temperatuur in de zon lekker oploopt. Zaterdagmiddag waren er ongeveer 20 schaatsers actief. Langs de randen kraakte het ijs nog wat. Nog een nacht vorst (en dat lijkt eraan te komen) en het ijs zal in staat nog meer schaatsers te dragen.

Hieronder de impressie van zaterdagmiddag 28 januari om iets voor 15 uur. Mogelijk dat ook op verder in de bossen gelegen vennetjes is geschaatst…

Geplaatst in: 2006-gebeurtenissen

Geef een reactie