Vlooienmarkt 6 september 2003

September vlooienmarkt zaterdag 6 september 2003

De zomer van 2003 is erg droog geweest: in De Bilt de droogste van de laatste 100 jaar. Maar deze vlooienmarkt wordt een week na afloop van de zomer gehouden: zaterdag 6 september. En natuurlijk gaat het dan mis.

Eerder in de week worden voor de tweede helft van de week t/m zondag mooie nazomerdagen verwacht met temperaturen tegen de 25 graden. Maar vrijdagochtend verandert de verwachting bij enkele meteorologen plotseling: ook zaterdag al regen en buien. Vrijdagavond doet men voorkomen het nauwkeuriger te weten: in het westen in de nacht mogelijk al een bui en zaterdag in het noordoosten pas in de middag een bui.

Velen hebben op deze weersverwachting vertrouwd. Om 6 uur in het donker zijn er ongeveer 70 standhouders. Dan begint het eventjes te regenen. Maar vervolgens weer droog. De stroom standhouders begint om half 7 goed op gang te komen, het voetbaltrainingsveld moet dan open: alle andere terreinen en laantjes staan al bijna vol. De laatste standhouders komen pas tegen 8 uur binnen. Deze moeten een plekje langs het voetpad richting centrum vinden, want alle terreinen zijn tot de laatste plek gevuld. Naar schatting zijn dit 240 a 250 standhouders.

Dan begint het om iets na 8 uur te regenen en dat duurt tot ongeveer 10 uur. Dan is het een kwartiertje droog en vervolgens af en toe wat regen tot ver in de middag.

Er was al een (klein) aantal standhouders die niet tot nauwelijks hadden uitgepakt en deze zijn tussen 9 en 9:30 uur (toen de regen het meest intens was) samen met vele anderen vertrokken. Rond 10 uur werd het droog en is er, tegen regentarief, nog standgeld geïnd. Er bleken toen nog 135 standhouders aanwezig te zijn.

Omdat het daarna toch weer begon te regenen (niet veel, maar toch) zijn in de resterende uren alle standhouders langzamerhand vertrokken. Tegen 13 uur waren er nog een twintigtal over. Het aantal bezoekers liep na 12 uur zeer snel terug. Maar de bezoekers die geweest zijn bleken over het algemeen wel te willen kopen. Hierdoor hebben standhouders die “niet van zout waren” toch nog redelijke zaken gedaan.

Volgende markt: de reguliere markt van zaterdag 4 oktober. (altijd tot 13 uur). En … dan de laatste op 1 november 2003.

Helaas zijn er deze markt geen foto’s gemaakt.

Geplaatst in: vlooienmarkt_2003, Vlooienmarkten

Geef een reactie