Avond-4-daagse 2003

Woensdag 11 juni 2003

Route: De route voerde over een geheel nieuw tracé: door de landerijen van de landbouwers Haisma en Jagersma. Tussen deze landerijen werd door de bossen bij De Bosmanege gelopen. Voor de 10 km lopers was er het nadeel dat er ongeveer 2 km via de straat moest worden gewandeld: landerijen langs de oevers van ’t Ald Djip verderop in de route waren door de stevige bui van de voorgaande dinsdagavond onbegaanbaar geworden. Uiteindelijk kwamen de ruim 400 10 km lopers na een uur aan op het verste punt: de boerderij van ’t Fryske Gea. Hier konden de wandelaars, naast de traktatie van die avond ook even genieten van de schapen en lammetjes in de boerderij zelf.

Via het heideveld en lange vlonders kwam men uiteindelijk in het duingebied van Bakkeveen aan. Daar werd de trapheuvel beklommen en boven op de bankjes uitgerust door de vele deelnemers. Daarna ging het regelrecht door de duinen richting het dorp en naar de finish. De 5 km lopers hebben ongeveer dezelfde richting als de 10 km gelopen, alleen een stuk afgesneden.

Het weer was fantastisch: ruim 20 graden, klein beetje wind en veel zon.

Donderdag 12 juni 2003

Route: De route voerde richting Duurswouderheide. Althans voor de 10 km lopers; de 5 km bleef in de bossen van Natuurmonumenten rond de Slotplaats.

De 10 km liep langs de vaart (Houtwal richting “De Biskop”). Onderweg werd via een schouwpad een deel van een lange omweg via straat afgesneden. Op dit schouwpad waren recent ter verbetering van de begaanbaarheid bulten zand gestort. Voor de kinderen heel leuk om daaroverheen te klimmen. Daar richting de heide velden. De heide werd dwars overgestoken en vervolgens hebben sommige groepen de uitkijkheuvel nog even beklommen. Dan iets over de helft was er de traktatie op de 10 km van deze avond: schepijs.

De route werd voorgezet via het fietspad over de heide en vervolgens via het zandpad (witte route) richting De Stripe. Maar voor het zover was werd een smal pad bewandeld; dit ging ook vlak langs een dichtgegroeide sloot. Gelukkig zijn hier geen problemen ontstaan. Daarna via de bossen van Natuurmonumenten en de Slotplaats naar de finish in Bakkeveen. De 10 km was deze avond bijna 11 km : de langste afstand van de avond-4-daagse 2003.

De 5 km is langs het recent gerenoveerde Poepekrus en de Sterrenschans gewandeld. En natuurlijk hadden we een stukje donker, eng bos opgezocht waar een smal pad doorheen liep. Achter recreatiecentrum “De Wâldsang” en over het terrein van de Slotplaats langs werd de finish na ongeveer 4,5 km weer bereikt.

 

Vrijdag 13 juni 2003

Route: De route voerde richting Allardsoog / De 3 Provinciën. De 5 km kwam ongeveer halverwege.

Alle groepen liepen via Weverswal en Boskleane naar de Slotsingel. Vervolgens door het bos naar de kruising met de Mjûmsterwei. Door de bossen richting Poepedobbe (op dat pad bleek het gras en vooral de stekels in een maand tijd behoorlijk gegroeid !). De 5 km ging hier rechtsaf door de duinen richting Bakkeveen. Via een stukje Nije Drintsewei pakte de 10 km de groene route op. Nabij de grens met Drenthe ging het via de zandweg en weiland van A. Hilhorst naar het natuurterrein van de 3 Provinciën en daarna de camping.

Daarna werd Drenthe weer verlaten en werd een oude “holle weg” bewandeld over de Allardsoogster heide. Ook trokken de wandelaars (behalve die verkeerd liepen) langs een plaggenhut. Uiteindelijk kwam men weer terecht op de 5 km route richting finish.

 

Zaterdag 14 juni 2003

De route van de zaterdagavond is voor de 10 km lopers “slechts” 9 km en voor de 5 km lopers bijna 6 km.
De vaart wordt gekruist voor de Slotplaats en via de nieuwbouwwijk “De Singels” gaat het de bossen van natuurmonumenten in. De 10 km lopers maken enkele “slingers” door soms dichte bebossing en gaan richting Freulevijver. De 5 km lopers maken een meer rechtstreekse wandeling naar de Sterrenschans. Op de nieuwe vlonders in de Zwarte Singel komen beide categorieën lopers weer bijelkaar. Uiteindelijk gaat de tocht via de oprijlaan van de Ikeleane (schepijs traktatie) via de weilanden en paden van fam. Kiers richting Houtwal in Bakkeveen. Dan via de Nije Drintsewei weer de bossen in achter zwembad en Doolhofpark. Bij parkeerplaatsen aldaar is het verzamelpunt voor de intocht achter de muziekkorpsen aan (in 6 batches).

De eerste groepen zijn om iets na 20 uur klaar voor de muzikale intocht. Op de laatste moet tot na 21 uur worden gewacht.

Geplaatst in: Avondvierdaagse

Geef een reactie