Snertactie volleybal vereniging.

Conclusie: de complimenten voor de kok(s)
zie pagina 2 voor de gebeurtenissen van de zaterdag.

Zaterdagochtend 5 januari 2002 is de traditionele snertactie (4e op een rij) van de volleybal vereniging gehouden. We troffen het echt met het weer: koud, vriezend weer met een zonnetje. Dus echt “snert-weer”. Bij De Dwaler hadden ze al een vooruitziende blik: er is meer snert gekookt dan aanvankelijk de bedoeling was, gezien de weersomstandigheden. Ook het publiek dat vrijdagavond een kijkje in de keuken kwam nemen, meldde al dat zaterdag snert op het menu zou staan.

We waren natuurlijk erg benieuwd hoe onze nieuwe snertleverancier De Dwaler (Ronald Fokkema en medewerkers) het ervan af zou brengen. In december was er het overleg met de Keuringsdienst van Waren over wat wel en wat niet verantwoord was te leveren. Donderdag en vrijdag voor de snert-zaterdag was het voor de medewerkers van “De Dwaler” een heel geregel om al het benodigde materiaal te verzamelen. Hierbij valt te denken aan grote pannen, kleine warmhoud containers om de snert naar de klanten te vervoeren, extra ketels voor het koken van de snert, plastic handschoenen voor de snertbezorgers, etc. Uiteindelijk lukt dat vrijdagmiddag. Ook de ingrediënten voor vele 100’en liters snert zijn dan binnen; de vele kilo’s vlees zijn dan al gekookt.

Vrijdagavond om 10 uur en na de kop koffie begint een ploeg van 4 personen met de eerste van 3 kookrondes van ruim 200 liter snert. Uiteindelijk zijn er een stuk of 8 personen in touw: hand en spandiensten en hulp bij het snijden van 4 kratten uien. Dit heeft heel wat tranen opgeleverd. De wortelen, prei etc zijn al gesneden geleverd, evenals het spek. Het publiek bestaat in hoofdzaak uit café gasten.
Gedurende de nacht is men met 5 personen in touw geweest: 2 meesterkoks en de anderen als amateur-koks. Tegen de ochtend bleek voor de werkers de moeilijkste periode; daarna was men weer “kip-lekker”. Overigens komt er ’s ochtends om 5 uur al iemand op bezoek: voordat deze persoon naar zijn werk gaat, haalt hij een kop snert als ontbijt.

Onderstaande foto’s zijn van vrijdagavond 4 januari 2002 in de twee keukens van De Dwaler.

 

 

zaterdag 5 januari.

Tussen 8:30 en 9 uur komen de 25 bezorgers van onze volleybal vereniging binnen. Na een kop koffie en instructies omtrent het eventuele wisselen van guldens en euro’s vertrekken 11 auto’s richting buitengebied. De meeste snert is dan al overgeschept in de isoleer containers. Ja, scheppen, want de grote roerlepels blijven rechtop in de snert staan, zo stevig. De bezorging in de gebieden buiten de bebouwde kom verloopt voorspoedig en er worden geen wissel- of andere problemen gemeld. Als tegen 12 uur ook de bebouwde kom bediend is, blijkt dat meer dan 95% van de betalingen in Euro is afgehandeld. De grootste ontvangen biljetten zijn 50 Euro. Ook blijken er bij telling 21 Eurocenten te zijn “binnengehaald”.

Toen de laatste van de 11 bezorgploegen weer binnen kwamen bleek er geen snert meer over te zijn voor een klein deel van de Boskleane (ongeveer 15 woningen). Jammer voor ons, maar vooral voor de betrokken bewoners. Dus is dit deel van de straat volgend jaar als eerste aan de beurt. Wel belde een bewoner van dat deel van de straat en die kon nog aan 2 liter worden geholpen. Er zijn ongeveer 10 personen geweest die rechtstreeks snert bij “De Dwaler” hebben gehaald.
Overal ging de snert vlot van de hand: veel mensen liepen even mee naar de auto om de snert te keuren en bestelden dan meteen een litertje extra. Ook, met name in de buitengebieden, heeft men al een pannetje met geld erin buiten staan als we komen. In ’t Ankerplak gaat de bezorging ook vlot, omdat we een kleine container bij ons hadden, die we mee konden nemen ’t Ankerplak in.

Alle volleybal vrijwilligers blijken deze ochtend met plezier op pad te zijn geweest: iedereen wil volgende keer graag weer helpen. We hadden meer bezorgers en auto’s dan vorig jaar, waardoor alles veel vlotter verliep. De grootste klant heeft maar liefst 7 liter snert in 1x afgenomen.

Alle kopers bedankt voor het kopen van de snert (of in voorkomende gevallen voor de gift) en tot volgend jaar.
En voor De Dwaler: bedankt voor de goede kwaliteitssnert en wat ons betreft volgend jaar weer met vergelijkbare snert. Aan het begin van de middag waren er al 10 telefoontjes binnen van mensen die de complimenten overbrachten voor de kwaliteit van de snert.
Deze mega operatie voor de Dwaler is aan het begin van het nieuwe jaar meteen goed geslaagd. Eén puntje ter verbetering: goed afspreken wie ’s nachts kan gaan slapen, anders beleeft de gehele Dwaler een zware zaterdag. Maar het was dan tijdens de voorbereiding en de nachtelijke kook-uren ook wel even stressen, en dat wilde niemand eigenlijk missen.

Onderstaande foto’s zijn van zaterdagochtend 5 januari 2002.

Geplaatst in: Volleybal

Geef een reactie