Heksen en trollen in Natuurgebied Allardsoog

Onderstaande tekst overgenomen uit de “Woudklank” van 23 augustus 2001 (uitgeverij Hoekstra, Gorredijk)

(auteur: Willem Dolstra, Bakkeveen).

Het kan de eenzame wandelaar een lichte schrik bezorgen, wanneer hij bij zijn wandeling over het natuurgebied van It Fryske Gea in Allardsoog plotseling oog in oog komt te staan met een aantal trollen, dwergen en een reus. Ook de plaats, aan de rand van de Kezekûle, spreekt tot de verbeelding. In de Kezekûle werd volgens de overlevering in vroeger tijden recht gesproken. Soms werden er wel misdadigers opgehangen aan een boom die in het midden van de kuil stond, zo vertelt Petra Stelma uit Gytsjerk.
Dat het verhaal wetenschappelijk niet helemaal onderbouwd is, maakt haar niet zoveel uit. “Laat het alsjeblieft maar zo blijven, het is lekker spannend”. Samen met Femke Hosper (dochter van de Fryske Gea-directeur Ultsje Hosper uit Olterterp) en 4 andere groepsleiders organiseerden zij een week durend jeugdkamp voor 27 kinderen van 13 t/m 16 jaar in de Fryske Gea boerderij “Oan de Wyk” aan de Jarig van der Wielenwei in Bakkeveen. Naast een bezoek aan een pretpark in Norg werd er op de overige dagen in groepjes aan natuurbeheer gedaan. Er is een begin gemaakt met het vrijmaken van de heide door het verwijderen van spontaan opgekomen jonge bomen. In het bos werd de schadelijke Amerikaanse Vogelkers (Prunes) zo veel mogelijk omgehakt. Van de verschillende activiteiten overdag werden video opnamen gemaakt die ’s avonds onder het vertellen van een leuk verhaal worden vertoond.

Willem Dolstra

Hieronder een 2-tal foto’s van de heksen, trollen en de reus. Daaronder een 4-tal foto’s van het omgevende natuurgebied.

Geplaatst in: 2001-gebeurtenissen

Geef een reactie