Mond- en klauwzeer gevolgen in en rond Bakkeveen

[ 29 april 2001 ]
Na de MKZ uitbraak van 11 april is er tot eind april geen nieuwe uitbraak meer in Friesland geweest. Vanaf vrijdag 27 april zijn de grootste delen van de natuurgebieden rond Bakkeveen weer vrijgegeven voor het publiek. Alleen gebieden met loslopende even-hoevigen zijn nog afgesloten. Dit betreft een klein aantal paden op de Duurswouderheide en de heide van Allardsoog. Hiermee wordt zoveel mogelijk contact tussen mens en even-hoevigen voorkomen (medio mei 2001 zijn ook die terreinen weer geopend).

[ 15 april 2001 ]
Sinds woensdag 11 april ook in noord-oost Friesland MKZ. Dit is ongeveer 50 km ten noorden van Bakkeveen. Het is momenteel nog een raadsel hoe het virus in de omgeving van Anjum en Ee terecht is gekomen. De hoop bestond dat het MKZvirus niet uit de driehoek Zwolle – Deventer – Apeldoorn zou ontsnappen. Maar dit gebeurde dus toch. Wilde iemand in een emotionele bui een geitje redden en ver weg brengen of zijn het ganzen die het virus uit Engeland hebben meegenomen?
Hoe dan ook: de gevolgen van deze nieuwe MKZ uitbraak gaan ook Bakkeveen niet voorbij.

De linten bij de boerderijen zijn weer strakker gespannen. Voor de recreanten, burgers en “buitenlui” zijn er nu ook gevolgen: alle natuurgebieden in de omgeving van Bakkeveen zijn afgesloten. Dit blijkt ook voor de verharde fietspaden door deze gebieden te gelden.

Bakkeveen en omgeving houdt natuurlijk zijn hart vast: blijven we gevrijwaard van het onheil of niet.
Wel heeft de MKZ een groot probleem in Noord-Ierland (tijdelijk) opgelost: De oranje marsen zijn tot nader order afgelast.

[ 25 maart 2001 ]
Op 5 plaatsen in Overijssel langs de rivier de IJssel is daadwerkelijk Mond- en KlauwZeer vastgesteld. Bakkeveen is er een kleine 100 km van verwijderd, maar ook hier beseft iedereen dat het kantje boord wordt of de besmetting kan worden gestopt.
Aan de oostzijde van Bakkeveen is al enkele weken een natuurgebied afgesloten voor het publiek. Op boerderijen zijn bezoekers niet welkom.

Sinds zaterdagmiddag is de melkafvoer na ruim 2,5 dag weer op gang gekomen. Ook troffen we onderweg weer vrachtwagens voor de krachtvoer bevoorrading.
Bij Poiesz-supermarkt was de melk (vooral de verse) elke ochtend snel uitverkocht, terwijl de aanvoer normaal was.
Ook in Bakkeveen blijken mensen te wonen die eerst aan zichzelf denken door extra veel melk (producten) in te slaan. Het verhaal gaat dat er zelfs iemand 50 pakken melk mee wilde nemen. Ondanks de limiet van 10 pakken per klant, heeft deze persoon door veel amok te maken toch kans gezien de 50 pakken mee te nemen. De zuivelindustrie zal hier uiteindelijk niet rouwig om zijn: veel van deze 50 pakken zal weggegooid moeten worden in het riool.
Geeft dat nog een keer problemen.
Sommige mensen ………

Geplaatst in: 2001-gebeurtenissen

Geef een reactie