[ 29 april 2001 ]
Na de MKZ uitbraak van 11 april is er tot eind april geen nieuwe uitbraak meer in Friesland geweest. Vanaf vrijdag 27 april zijn de grootste delen van de natuurgebieden rond Bakkeveen weer vrijgegeven voor het publiek. Alleen gebieden met loslopende even-hoevigen zijn nog afgesloten. Dit betreft een klein aantal paden op de Duurswouderheide en de heide van Allardsoog. Hiermee wordt zoveel mogelijk contact tussen mens en even-hoevigen voorkomen (medio mei 2001 zijn ook die terreinen weer geopend).
[ 15 april 2001 ]
Sinds woensdag 11 april ook in noord-oost Friesland MKZ. Dit is ongeveer 50 km ten noorden van Bakkeveen. Het is momenteel nog een raadsel hoe het virus in de omgeving van Anjum en Ee terecht is gekomen. De hoop bestond dat het MKZvirus niet uit de driehoek Zwolle – Deventer – Apeldoorn zou ontsnappen. Maar dit gebeurde dus toch. Wilde iemand in een emotionele bui een geitje redden en ver weg brengen of zijn het ganzen die het virus uit Engeland hebben meegenomen?
Hoe dan ook: de gevolgen van deze nieuwe MKZ uitbraak gaan ook Bakkeveen niet voorbij.
De linten bij de boerderijen zijn weer strakker gespannen. Voor de recreanten, burgers en “buitenlui” zijn er nu ook gevolgen: alle natuurgebieden in de omgeving van Bakkeveen zijn afgesloten. Dit blijkt ook voor de verharde fietspaden door deze gebieden te gelden.
Bakkeveen en omgeving houdt natuurlijk zijn hart vast: blijven we gevrijwaard van het onheil of niet.
Wel heeft de MKZ een groot probleem in Noord-Ierland (tijdelijk) opgelost: De oranje marsen zijn tot nader order afgelast.
[ 25 maart 2001 ]
Op 5 plaatsen in Overijssel langs de rivier de IJssel is daadwerkelijk Mond- en KlauwZeer vastgesteld. Bakkeveen is er een kleine 100 km van verwijderd, maar ook hier beseft iedereen dat het kantje boord wordt of de besmetting kan worden gestopt.
Aan de oostzijde van Bakkeveen is al enkele weken een natuurgebied afgesloten voor het publiek. Op boerderijen zijn bezoekers niet welkom.

t Fryske Gea heeft al enkele weken het natuurgebied bij Allardsoog afgesloten voor publiek. De dieren zijn bij elkaar gedreven in groepen, zodat de kans op contact met andere dieren en mensen klein geworden is.

De tekst laat niets aan onduidelijkheid over !


Voor het geval iemand nog het lef heeft het hek te openen staat er nog de kuilvoer-happer. Een onneembare vesting aan het Mandefjild..

Ook aan het Mandefjild; een blokkade door een kipwagen.

Aan de Nije Drintsewei moet je eerst toestemming hebben.

Het fietspad tussen het Mandefjild en de Nije Drintsewei is ook afgesloten.

Aan beide ingangen is onderstaande tekst te vinden

Een hek geplaatst een 30 meter vanaf de openbare weg (Mandewijk) op de toegangslaan. Naast ontsmettingsbak, is ook aan de post gedacht.

De toegangsweg naar camping ’t Kroese Beamke. Op deze boerderij camping is het momenteel ook voorzichtigheid troef. Gasten parkeren op een grasveld dicht bij de doorgaande weg.

Vanaf de Mjumsterwei is de toegang tot de heide ook geblokkeerd

Hier is het verzoek nog vriendelijk. Maar het is logisch dat niemand zich op het terrein waagt: de gevolgen kunnen rampzalig zijn.

Doeltreffende blokkade van een erf aan ’t Mandefjild

Geen toelichting of verbodsborden bij deze kippenboerderij aan de Mjumsterwei. Het zal iedereen wel duidelijk zijn dat er ontsmet moet worden en de waterslang ligt ook al klaar.

Bij slagerij Van Eik in het centrum van Bakkeveen is men duidelijk op zaterdag 24 maart 2001. Klanten komen sowieso.
Sinds zaterdagmiddag is de melkafvoer na ruim 2,5 dag weer op gang gekomen. Ook troffen we onderweg weer vrachtwagens voor de krachtvoer bevoorrading.
Bij Poiesz-supermarkt was de melk (vooral de verse) elke ochtend snel uitverkocht, terwijl de aanvoer normaal was.
Ook in Bakkeveen blijken mensen te wonen die eerst aan zichzelf denken door extra veel melk (producten) in te slaan. Het verhaal gaat dat er zelfs iemand 50 pakken melk mee wilde nemen. Ondanks de limiet van 10 pakken per klant, heeft deze persoon door veel amok te maken toch kans gezien de 50 pakken mee te nemen. De zuivelindustrie zal hier uiteindelijk niet rouwig om zijn: veel van deze 50 pakken zal weggegooid moeten worden in het riool.
Geeft dat nog een keer problemen.
Sommige mensen ………

Blokkade ongeveer tegenover de begraafplaats aan de Duerswâldmerwei

De ruiteringang bij de Duinen.

De voetgangers ingang vlakbij het doolhofpark is natuurlijk ook geblokkeerd.

De tekst op de bordjes van It Fryske Gea.

Ook een ingang (gebruikt door mountainbikers) aan het eind van de Alde Drintsewei is dicht.

Het monument verzetsstrijders is momenteel ook niet bereikbaar.

De bossen van Staatsbosbeheer aan de Duerswâldmerwei zijn ook niet meer toegankelijk

Zowel de parkeerplaats als de ingang tot het bos zijn hier langs de Nije Drintsewei afgesloten.

Ook de geasfalteerde fietspaden door bossen en natuurgebieden zijn allemaal dicht. Hier de ingang tot de Beakendyk (vanaf de Duerswâldmerwei).

Natuurmonumenten heeft een opvallend plakkaat gemaakt. De tekst is klip en klaar.

De voor joggers beruchte helling in de groene route: vergeet het maar …

Maar ondanks dat alle boerderijen en natuurgebieden zaterdag 14 april hermetisch waren afgesloten, was er toch veel activiteit op de landerijen.

Beide onderstaande foto’s geven een beeld van de drukte tijdens het planten van waarschijnlijk lelies in een perceel tussen de Nije Drintsewei en het Mandefjild op deze zaterdag. De foto’s zijn van slechte kwaliteit, veroorzaakt door het maximaal inzoomen vanaf de openbare weg.
Reacties