Plan “De Singels”: nieuwbouwwijk in Bakkeveen

Vanaf oktober 2001 t/m maart 2003 is 2-wekelijks de voortgang van de bouw van de nieuwe wijk “De Singels” op deze site te volgen geweest. Elke 2 weken een 10-tal foto’s met huizen in verschillende stadia van de bouw en aanleg van tuinen en de verwelkoming van de eerste bewoners aan de Korte Singels.

Wegens ruimte gebrek zijn vele foto’s verwijderd en is een kleine collectie overgebleven.

Toelichting bij onderstaande plattegrond van nieuwbouwwijk “De Singels”:

De te realiseren (inmiddels: gerealiseerde) woningen zijn in 5 categorieën verdeeld:

1: De Lijsterbes (2 onder 1 kap)
2: De Esdoorn
3: De Hazelaar
4: De Linde
5: De Kastanje
6: 3 (vrije) kavels (verder geen gegevens van bekend).

Het type-nummer staat in het groene vakje op onderstaande tekening.

Indeling

Onderstaande foto’s zijn van zaterdagmiddag 10 maart 2001. Een dag met temperaturen van rond de 10 graden, zwaar bewolkt, maar vrijwel droog.

Plan De Singels: de situatie per 28 april 2001.

De fundering voor de toegangswegen ligt erin. Ook de riolering is gelegd. Op deze pagina een overzicht.

De Singels op zaterdagnamiddag 12 mei 2001

De infrastructuur en bouwrijp maken van plan De Singels vordert gestaag. Sinds begin mei liggen de asfaltwegen erin. Er is een groot bord geplaatst met informatie over de projectontwikkelaar en enkele hoofd instanties en bedrijven die de uitvoering ter hand zullen nemen. Blijkens advertenties in de kranten zijn nog niet alle van de 48 huizen verkocht.

Onderstaande foto’s geven een overzicht van de vorderingen. rechtsboven de uitgangsweg van het plan. Op de middelste foto links de nieuw Poiesz supermarkt (opening medio juni).
De middelste foto rechts geeft het uitzicht op het kleine stukje weiland en daarachter de gebieden van landgoed “De Slotplaats”.
De GSM-mast zal binnenkort worden verplaatst.

Overigens: deze 12e mei was een prachtige, onbewolkte dag.

Start van de bouwwerkzaamheden (16 november 2001)

Op deze pagina een impressie van de formele start van het project “De Singels”. Vrijdagmiddag 16 november 2001 om iets na 14:30 uur sloeg wethouder Duursma van gemeente Opsterland de eerste paal (eigen de laatste van de eerste bouwfase). Het was droog weer en eigenlijk warm voor de tijd van het jaar. Van Wijnen had een tent laten plaatsen voor de gasten.

Wethouder Duursma memoreerde in zijn toespraak de overwegingen van de gemeente Opsterland alvorens het project “De Singels” gestart kon worden.
Horeca groothandel Van der Velde is in 1997 opgegaan in Sligro. Sligro had behoefte aan een danige vergroting van het gebouwen complex. De gemeente streefde naar behoud van de werkgelegenheid in de gemeente en is erin geslaagd met Sligro overeenstemming te bereiken een nieuw complex op te richten op industrie terrein Azeven te Ureterp/Drachten (op ongeveer 8 km afstand). De gebouwen van Van der Velde zijn in 2000 afgebroken.
Onderhandelingen met de projectontwikkelaar Van Wijnen leidden tot het plan “De Singels” op een uniek terrein geflankeerd door de terreinen van Natuur Monumenten.

En de wethouder roemde ook nog even de services van de gemeente: “elke week komen we langs om het vuilnis te halen en slechts 1x per jaar voor de OZB.

De eerste fase van de bouw (oktober 2001- juni 2002)

Een kleine selectie van foto’s van de bouwpercelen in de natte winter van 2001-2002 en de komst van de eerste bewoners eind mei en juni 2002.

De bouw van de Singels (2) van herfst 2002 tot zomer 2003

Tijdens de zomervakantie periode 2003 zijn er 5 woningen in aanbouw en met de laatste 2 moet nog worden begonnen (1 ervan moet nog worden verkocht). Eind 2003 waren alle woningen verkocht en (bijna) bewoond.

Op woensdagmiddag 21 april 2003 is de nieuwbouwwijk formeel aan de gemeente overgedragen.

Op 30 augustus 2003 werd een barbecue gehouden voor alle bewoners van “De Singels”. Klik hier voor een reportage.

Overigens blijkt volgens bewoners dat nu ook de laatste woning (Hazelaar) is verkocht. Waarschijnlijk zijn dan alle 48 woningen eind dit jaar (2003) gereed en bewoond. En inderdaad: rond de jaarwisseling 2003-2004 waren alle woningen verkocht en bewoond.

Geplaatst in: 2001-gebeurtenissen

Geef een reactie